25.11.12

'KEJUTAN' HAMAS!

[Serangan pejuang Palestin menembusi kawalan keselamatan Israel]

1. Setelah enam tahun berlalunya serangan berani syahid yang berlaku pada tahun 2006 yang mengorbankan 9 yahudi dan mencederakan sekitar 40 orang yang dilakukan oleh pemuda Palestin yang meletupkan dirinya di Tel Aviv, Ketua Briget Qassam yang baru (menggantikan As Syahid al Ja'bary), mengeluarkan ancaman akan melakukan serangan berani syahid , Setelah 24 jam Ahmad Daif mengeluarkan ancaman tersebut, satu letupan besar yg memusnahkan sebuah bas di tengah - tengah bandar Tel Aviv telah berlaku yang mana telah mengorbankan 3 nyawa yahudi, 4 lagi koma di samping mencederakan 21 yang lain yang dilakukan oleh seorang wanita Palestin yang meninggalkan beg berisi bom jangka dalam bas tersebut dan meletup berhampiran bangunan Kementerian Peperangan Israel dan beberapa pejabat agensi keselamatan yg lain.

2. Saluran 2 TV Israel menerusi sumber tentera menolak kemungkinan ianya serangan berani syahid. Ianya mungkin serangan berbentuk lontaran bom ke atas bas atau meninggalkan beg berisi bom di dalam bas tersebut

3. Tersebar juga berita yg mengatakan berlakunya letupan kedua kerana ada sumber mengatakan mereka ternampak dua pejuang berani syahid berkeliaran di Tel Aviv mencari sasaran serangan. Pihak berkuasa Israel tidak mengeluarkan sebarang kenyataan berkaitan letupan kedua.

4. Saluran 10 TV Israel mengeluarkan ucapan seorang Yahudi yang ketakutan selepas serang tersebut dengan katanya " Aku sama sekali tidak akan terus tinggal di sini.. Aku akan balik ke negeri asalku.. Kita sentiasa menunggu kematian kita drp langit (peluru berpandu Qassam).. Tiba-tiba ia datang daripada jalan yg kita lalui. Mati menyerang kita daripada semua sudut di Tel Aviv ini... Aku tak akan tinggal menetap di sini "

5. Wartawan Saluran 2 Israel berkata " Inilah (serangan) yang dijanjikan oleh Hamas dan ia betul- betul dilaksanakan. Kalau beginilah keadaannya, tiada faedahnya 'Iron Dome'(penangkis peluru berpandu) dan siren amaran. Dia merujuk kpd rakaman suara amaran ketua Briged Qassam yg baru, Muhammed Daif pada hari Selasa lepas. Beliau memberikan perakuan bahawa sebarang ancaman daripada Hamas pasti akan ditunaikan sebagaimana yang dijanjikan. Keluarga As Syahid Ja' bary juga memberikan ancaman yang sama iaitu akan membalas tindakan membunuh tersebut dan dilakukan di tengah- tengah bandar Tel Aviv.

6. Saluran TV 10 menyatakan serangan tersebut berlaku terhadap bas milik syarikat " Dan" di Jalan Syawul Hamiligh di tengah- tengah bandar Tel Aviv berhampiran bangunan Kementerian Peperangan Israel.

7. Penganalisis Politik Palestin, Mustafa Al Sawwaf mengulas serangan ini merupakan bentuk baru serangan daripada Hamas dan merupakan antara siri kejutan yang dijanjikan oleh Hamas. Ini merupakan tindakan balas pertama setelah Israel membunuh al Ja' bary.( Tambahan: dalam kenyataan sebelum ini pimpinan Hamas ada menyatakan mereka akan menjadikan Tel Aviv sebagai neraka bagi Yahudi di Tel Aviv

8. Al Sawwaf menambah dalam temuramahnya dengan akhbar Hurriyah FJP, Hamas ingin menyampaikan mesej tegas kepada Israel bahawa mereka berupaya membelasah Israel daripada udara, daripada darat dan di mana saja yang mereka mahu walaupun Israel telah membunuh pemimpin mereka. Ianya juga merupakan tekanan kuat agar Israel kembali ke meja perundingan gencatan senjata yang tergendala kerana keangkuhan Israel enggan menerima syarat- syarat Hamas.

9. Sejarah serangan berani syahid seperti ini di Tel Aviv bermula pada 19 Oktober 1994 sewaktu Intifadah pertama yg berlaku di dalam bas no 5 yg dinaiki oleh seorang pemuda Palestin yang meletupkan bom di badannya yg mengorbankan 21 penduduk Israel. Seterusnya pada awal Jun 2001 ketika Intifadah kedua bila seorang pemuda Palestin meletupkan bom di badannya di pintu masuk kelab Dolfanirium yg mengorbankan 21 nyawa dan 100 tercedera dan yang terakhir pada 17 April 2006 yang mengorbankan 9 nyawa dan 40 orang tercedera bila seorang pemuda Palestin meletupkan bom di badannya di Stesyen Bas Pusat( lama) di Tel Aviv.


Allahu Akbar wa Lillahil Hamd

Rujukan: 
Akhbar Hurriyah FJP |Khamis|22 November 2012
IKRAM Mesir 2012

No comments: