25.10.14

IMPIAN HIJRAH 1436

Di tempat kerja, saya berjiran dengan sahabat seusia saya yang juga seorang pengedar vitamin tambahan terkenal dan selalu juga kami berbual berkenaan aura positif perniagaan dan impian serta terpenting keyakinan yang rezeki adalah hanya dan semata-mata daripada Allah. 

Alhamdulillah saya bersyukur, Allah pertemukan sahabat-sahabat yang baik di tempat-tempat kerja. Saya tidak pernah mendengar mereka bercakap berkenaan rakan-rakan lain malah sangat positif. Suka saya kongsikan tazkirah ringkas di FB Dr Abu Anad Mandani berkenaan 'Angkara Lidah!'

Berkata pula Imam Ibnu al-Qayyim rhm:
Pada hari Kiamat, terdapat seorang hamba yang datang dengan membawa amalan kebaikan sebesar gunung; tetapi malangnya, didapati (kejahatan) lidahnya telah menghapuskan semua itu darinya.
Ad-Da'u wa ad-Dawa', ms 375.
*Oleh itu jauhilah mengumpat dan ghibah serta mengungkit pemberian dan anugerah.

Antara yang terkesan di hati saya, jiran di tempat kerja dan mudah-mudahan jiran tetangga juga di syurga, sebaik menunaikan solat dhuha, rezeki terus melimpah. Selepas membaca surah Al-Waqiah (sesetangah orang memanggil surah orang kaya), terus sahaja 2K masuk dengan senang hatinya. Betapa hanya Allah Pemberi rezeki dan bukannya manusia. Resepi kejayaan, murah rezeki hanya kembali menjadi hamba yang taat.

Menarik juga untuk dikongsikan isi-isi perbualan kami, antaranya tampal apa yang kita impikan dan inshaAllah Allah akan tunaikan impian kita kerana inshaAllah setiap hari kita akan berusaha untuk mendapatkannya. Sebenarnya banyak perkara yang boleh kita bualkan untuk manfaat bersama untuk terus maju. Tidak perlu bercakap itu dan ini berkenaan orang lain. Mahu naik, tidak perlu menjatuhkan orang lain.

Impian dan azam saya setiap tahun sentiasa berubah-ubah mengikut peristiwa semasa yang Allah tetapkan. Penubuhan TTM juga bukan antara koleksi azam tahunan saya. TTM langsung tiada dalam perancangan tetapi perancangan Allah untuk penubuhan TTM inshaAllah saya pasti adalah terbaik untuk agamaNya inshaAllah. 

Bermula dengan TTM ini, saya mula berangan-angan. Alangkah seronoknya, andai Tentera Tentera al-Malik ini punya kesinambungan sekolah rendah sebelum mereka terbang mengembara bertalaqqi (baca: berguru) dengan tuan-tuan guru muktabar.

Ibu ayah yang boleh mendidik anak-anak mereka dengan mengorbankan kerjaya mereka mashaAllah mereka memang sangat dahsyat. Pengorbanan bukan sedikit. Sunnatullah generasi awwal kebiasaannya, anak-anak akan dihantar ke tuan-tuan guru alim sebagai contoh mak imam syafie yang berusaha mendapatkan pendidikan yang sebaiknya buat anaknya. 

Sama seperti kita. InshaAllah bukan untuk anak-anak saya malah anak-anak saya yang diluar sana. Takdir setiap dari kita berbeza. Ada yang Allah fahamkan dahulu tentang apa sebenarnya tujuan kehidupan kita tetapi masih terlalu ramai ibu ayah yang belum tahu mengapakah Allah menjadikan kita sebagai hamba (51:56) dan khalifah (2:30) di muka bumiNya ini. 

Saya lebih seronok anak-anak lelaki saya memahirkan diri untuk sunnah-sunnah Ar-Rasul ketika kecil seperti mengembala kambing dan berniaga. Dalam sirah ulung Baginda SAW mengikut bapa saudara Baginda berdagang ke Syam. Antara akhlak dalam berniaga yang menjadi sebahagian sunnah Baginda ialah kita diajar untuk merendah diri. Pendidikan akhlak.

Pernah atau tidak kita berasa bangga dengan apa yang Allah izinkan kita miliki hari ini. Kita bangga mendapat pekerjaan tetap. Kita bangga berkereta besar dan punya rumah mewah. Kita bangga anak-anak kita cemerlang UPSR, PMR, SPM, serta menjawat jawatan bergaji lumayan sehinggakan kita memandang orang sekeliling kita yang tidak setaraf dengan apa yang kita miliki. Kita memandang semua orang kecil dan kerdil. Cara bercakap dan gaya bahasa badan pun mengujakan.

InshaAllah melalui perniagaan Allah ajarkan kita untuk berakhlak. Sifat ego dan tinggi diri inilah yang Allah sediakan untuk kita koreksi dan muhasabah diri untuk direndahkan. Saya pernah bualkan dengan jiran di dunia dan syurga saya di tempat kerja. Sahabat saya mengiyakan. Belum lagi perihal pelanggan yang pelbagai ragam. Kadang barang yang dipos tidak sampai atau lambat sampai, kita dipersalahkan. Begitulah hikmah yang Allah sediakan bagi insan-insan yang mengambil pengajaran.

Fenomena hari ini umpama sejarah akan berulang. Hari ini dunia perniagaan bukan lagi dipelopori bangsa cina malah orang melayu yang sangat signifikan dengan ‘orang kerajaan’ juga mula dan semakin maju dalam perniagaan. Dahulu terlalu sukar untuk dengar sukan-sukan sunnah seperti memanah, berkuda dan berenang tetapi hari ini sukan-sukan sunnah ini semakin popular. Malah, sekarang ramai wanita-wanita yang berhenti kerja dan kerjaya mereka kembali ke rumah.

Melalui kumpulan Whatsup Homeschool is Rock!, saya belajar yang kemahiran perlu diajar satu per satu sehingga anak-anak menguasai satu-satu kemahiran dengan baik. InshaAllah untuk permulaan, TTM fokus kepada sukan sunnah berenang terlebih dahulu dengan matlamat, tentera-tentera Al-Malik ini mampu menguasai sekurang-kurangnya satu gaya renang.

Kemudian, saya berangan yang anak-anak huffaz ini akan belajar kemahiran memanah dan berkuda di sekolah rendah, kesinambungan dari TTM selain belajar mengembala kambing, menternak dan bertani. Di sana-sana anak-anak diajar untuk menghafal Al-Quran dari tuan-tuan guru dari pasentran Indonesia.

Sekolan rendah TTM juga memerlukan kawasan lapang untuk anak-anak ini riadah. Selepas menguasai sunnah berenang, kita beralih pula kepada kemahiran menunggang kuda dan memanah. Impian saya, mudah-mudahan TTM punya beberapa ekor kuda dalam jangka masa 3 tahun mendatang disamping tanah lapang untuk mereka mengamalkan sukan-sukan sunnah seperti berkuda, memenah dan juga sunnah-sunah kehidupan seperti mengembala kambing dan berniaga.

Kuda yang menjadi subjek untuk matlamat TTM seterusnya ;).
Gambar ehsan dari admin Homeschool is Rock!

Pendek kata, anak-anak ini sekiranya di campak di belukar, tanah yang tandus sekalipun, berupaya menjadi sebuah pulau yang cantik. Boleh hidup dan menghidupkan jiwa-jiwa orang lain inshaAllah.

MashaAllah alangkah indahnya sekolah rendah kesinambungan TTM ini punya jaringan yang baik dengan pasentran Indonesia yang bahasa pengantarnya adalah bahasa arab. Saya sangat sukakan kaedah menghafaz anak-anak Indonesia yang lahir dari program realiti TV Indonesia melalui program Hafidz Indonesia Cinta Al-Quran. Subahnallah, para huffaz yang sangat kualiti hafalannya.

Setelah anak-anak TTM berusia 15 tahun dan target Al-Quran juga sudah mumtaz hafalannya, anak-anak ini diterbangkan pula ke pasentran tok-tok guru Indonesia beliau yang mengajar Al-Quran disini untuk belajar kitab-kitab muktabar lainnya. Jaringan Al-Quran antara Malaysia dan Indonesia.

Selepas Tentera Tentera al-Malik ini mengusai Al-Quran dan sunnah-sunnah Baginda SAW, inshaAllah mereka jugalah akan bertebaran ke seluruh pelosok dunia untuk menyambung penyebar risalah Ar-Rasul sebagai doktor Tibbun Nabawi, sebagai sheikh-sheikh mengajar Al-Quran, apa sahaja selagi mana mereka terdidik dalam suasana dakwah dan tarbiyyah. MashaAllah umpama Al-Quran merayap ke seluruh dunia!

Saya juga berdoa agar Allah menyibukkan dan matikan kami dalam keadaan kami sibuk dengan urusan-urusan menegakkan kalimah Allah. Dunia memang tempat berkerja keras, kerana syurga adalah tempat istirehat yang panjang. Wahai bonda ayahanda yang dicintai kerana Allah dan Ar-Rasul, izinkan anakanda untuk fokus menghafal dan mengamalkan Al-Quran sebaiknya T__T.

Sekian, impian 1 Muharram 1436H. Doakan kami agar generasi Al-Quran di selatan sini berkembang mekar menyinari alam. Salam maal hijrah 1436.

Lagi buku-buku sebagai idea pendidikan kewangan TTM.

2 comments:

Al-Manar said...

Bagi saya buatlah yang mampu. Banyak yang kita boleh jadikan amalan. Berkhidmat kerana Tuhan untuk kemanusiaan - cugan kata saya. Hayatilah apa yang ada disekeliling

Ummu Muhammad said...

Hanya sekadar impian dan angan2..hanya Allah tahu masa hadapan.. :) semoga kita semua adalah manusia yang sangat bermanfaat untuk manusia lain ;) barakallahufiekum ;)