25.9.14

ROTI BM PALING JELITA

Saya cuba jaya membuat roti dengan mesin BM (baca:bread maker) ini telah 6 kali. Alhamdulillah Allah izin 3 kali gagal, 2 kali hampir berjaya dan sekali paling jelita. Kali ini sukatan saya main agak sahaja kerana sesuaikan dengan kuantiti tepung yang berbaki. Pada mulanya doh nampak seperti agak cair tetapi Alhamdulillah roti lembut.

Yang hitam itu adalah keju. InshaAllah lain kali tidak diperlukan kerana susah mahu potong roti.

Pisau tiada yang tajam. Jadi kurang jelita setelah dipotong.

Bentuk roti ala-ala kacang pol.

Kali ini pun derhaka resepi. Saya menggunakan butter organik inshaAllah yang menjadi asbab roti lembut. Cara membuat roti kali ini adalah mencampurkan semua bahan dibawah mengikut urutan dan biarkan selama lebih kurang  3 jam BM anda.

Resepi roti lembut BM ala Bayt Al-Iman:
1. Air 290ml.
2. Butter 3 sudu makan.
3. Gula 3 sudu makan.
4. Garam 3 sudu teh.
5. Tepung 400gram.
6. Yis 3 sudu teh.
7. Biarkan selama masa yang telah diprogramkan dalam mesin BM.

Setengah jam sebelum tamat, saya tuangkan kuah butterscoth dan tabur gula diatas kuah tersebut untuk rasa manis. MashaAllah roti kurang kasih sayang yang sedap. Laku laris!

No comments: