3.9.14

MATLAMAT TTM

Matlamat utama cadangan penubuhan Tadika Tahfiz Muhammad ini adalah untuk memberi tumpuan yang lebih kepada hafazan Al-Quran diusia kanak-kanak serta mempunyai lebih masa dan peluang untuk mempelajari ilmu-ilmu agama dengan lebih terperinci, disamping menekankan pendidikan akhlak melalui asas-asas ilmu akademik dan aktiviti sampingan yang mampu membina jiwa dewasa lebih pantas dari usianya serta bermanfaat untuk ummah.

Tadika Tahfiz Muhammad juga berhasrat untuk menjadi tadika rintis yang satu-satunya tadika yang memberi pendedahan kepada kanak-kanak tentang pendidikan kewangan melalui bidang keusahawanan serta tadika yang sangat menitik beratkan pemakanan yang bukan sahaja halal malah inshaAllah dijamin sihat (toyyibah).

Sukan sunnah seperti berenang juga antara mata pelajaran dalam kurikulum tambahan yang ditekankan dalam Tadika Tahfiz Muhammad. Sukan sunnah lainnya seperti berkuda dan memanah inshaAllah menjadi sebahagian sukan sunnah yang dihidupkan melalui aktiviti-aktiviti yang kami rancang seperti lawatan, hari sukan dan lain-lain.

Selain itu, penubuhan Tadika Tahfiz Muhammad ini juga adalah untuk memenuhi keperluan masyarakat setempat terhadap kehendak tadika yang memberi penekanan kepada hafazan Al-Quran seawal usia.

1 comment:

Anna Ruslina said...

Bagaimana dgn sambutan?