3.4.14

SOCK PUPPET

2 hari lepas.

Permulaan yang mendung yang hampir hujan. Lebih lagi ketika habis solat Zohor dan terpandang guru matematik saya sejak di darjah 5 hingga 6. Akhirnya Allah takdirkan kami rakan sejawat tetapi saya masih memanggilnya dengan panggilan keramat terhormat. CIKGU. Semoga saham jariah cikgu mengalir laju selagi saya masih berbuat baik. Emosi saya kembali terusik memikirkan waktu Asar.

Dahulu, saya selalu persoalkan mak, mengapakah makabah menghantar saya ke sekolah konvensional. Sekolah bersistem sekular (baca sekular: mengasingkan agama dan kehidupan). Kenapa tidak ke sekolah agama. Boleh jadi asbab saya pandai serba sedikit mengenai cabang ilmu-ilmu agama. Itu mak yang dahulu. Kita mungkin tidak mampu mengubah keadaan tetapi keadaan boleh sahaja berubah asbab perubahan kita. Biiznillah.

Allah didik saya. Kualiti jiwa hamba bukan terletak pada sekolah agama. Saya adalah produk sekolah konvensional yang Allah pelihara. Allah! Allah! AllaH! Iman dan taqwa itu letaknya dalam seketul daging bernama HATI. Hati-hati yang sentiasa menyucikan diri. Hati yang sentiasa berkesedaran dalam hidup beraqidah. Sayangnya Allah pada saya T___T.

Saya tahan sebak. 2 hari lepas saya melewatkan sejam waktu Asar. Begitu terasa menjadi makhluk Allah yang tidak pandai bersyukur. Sungguh Allah Maha Pengasih Maha Penyayang. Walaupun dilambatkan waktu solat dengan sengaja tanpa ada kemudaratan, Allah tetap izinkan saya bernafas dengan oksigenNya secara percuma! Allah tetap izinkan segala anggota tubuh saya berfungsi dengan baik. Allah masih izinkan saya menikmati segala macam kurniaanNya. 

Nikmat Tuhanmu yang manakak kamu dustakan? T___T

Ummat hari ini lebih takut, gelabah punch card lewat tetapi apakah kerisauan kita sama apabila kita lewat punch card untuk solat awal 5 waktu? Allah! Allah! Allah! Perasaan inilah yang paling saya takuti. Takut Allah cabut rasa gerun, segan dan malu kepadaNya.

Isyarat peringatan awal Allah ketika saya sampai untuk menunaikan hakNya yang sengaja dilewatkan tanpa sebarang keuzuran 2 hari lepas. Telekong saya tiada dalam beg solat yang ditinggalkan dalam almari! Hanya tinggal kain. Terus sebak. Ingat kemurkaan Allah T___T.

Saya mencari dalam helaian-helaian telekong yang banyak. Bagaimanakah telekong saya yang cantik dalam beg tiada. Kebiasaannya telekong-telekong yang berada di dalam beg, anak-anak faham yang telekong itu semua kepunyaan mak-mak didik mereka. Akhirnya saya ketemu telekong berada di lapisan paling bawah di ampaian. 

Saya bermunajat menghabiskan zikir mathurat. Jadual bertukar lagi tetapi tidak banyak yang berbeza. Masih ada 3 waktu yang mengganggu. Saya masih dalam kasih sayang Allah. Ujian itu tanda rahmat Allah untuk meninggikan lagi martabat hamba T___T.

Kepada para pentadbir, pesan saya, hanya satu yang akan membuatkan kerajaan di bawah naungan anda berjaya cemerlang adalah hanya perlu menjaga solat di awal waktu. Anak-anak berkualiti adalah hasil kualiti makpaknya. Kualiti makpak pula adalah kualiti kehambaan mereka inshaAllah!

Saya masih ingat antara isi cerita buku MMR (mudahnya menjemput rezeki) yang mengisahkan, Nik Nur Madihah, pelajar terbaik SPM tahun berapa yang saya tidak pasti. Menurut ibunya, dia sendiri pun tidak tahu bila masakah anaknya mengulangkaji pelajaran kerana setiap kali terjaga daripada tidur, dia hanya akan lihat anaknya di atas sejadah. MashaAllah!

Allah benar-benar membantunya. Mungkin sedikit yang diulangkajinya, tetapi dengan kualiti jiwa hamba, Allah memberikan rezeki rumah dan bermacam-macam lagi kepada ibu ayahnya melalui dirinya. MashaAllah! Begitulah kualiti yang kita mahukan dalam setiap anak-anak kita.

Begitu kisah disebalik kehebatan Presiden Morsi kesayangan kita. Preseiden sah Mesir yang digulingkan oleh munafiq As-Sisi. Dikhabarkan oleh isterinya, tidak pernah melihat suaminya selain di atas tikar solat ketika sedar di awal pagi. Munajat dan merintih kepada Allah. Betapa risau Morsi dengan kerajaan yang berada di bawah naungannya. MashaAllah! Tabarakallah!

Kualiti jiwa hamba T__T.

Aktiviti 2 hari lepas. Dikambing hitamkan.

Stokin hitam ini mengingatkan saya tentang peringkat-peringkat kehidupan kita seharian. Adakah kita menjadi insan yang lebih baik dari hari semalam. Amat celakalah kita andai hari ini lebih teruk dan buruk dari semalam. Begitu juga saya. Jika sebelum ini, Allah izinkan saya mampu solat di awal waktu, maka celakalah sekiranya hari ini lebih teruk dari semalam T___T. Nauzubillah! 

Kisah stokin hitam.

Sepatutnya stokin putih. Kali terakhir saya berstokin putih mungkin di zaman persekolahan. Kali terakhir saya berstokin coklat pula di awal usia perkahwinan. Stokin hitam di atas adalah tidak valid untuk piawaian suamiku tercinta fillah. Kainnya memeri seperti stokin coklat warna kulit. Menurutnya, ianya masih menampakkan warna kulit kaki. Jadi, sejak itu saya memakai stokin hitam kerja untuk lelaki.

Ianya mengingatkan hijrah tudung ke tudung. Dari tudung sang bawal hingga tudung khemah hari ini. Tudung sang bawal di zaman kebudak-budakan. Hijrah kepada tudung bawal berlerang besar. Semasa memakai tudung ini, Allah bagai ketuk-ketuk hati saya. Tudung bawal sifatnya jarang walaupun labuh. Masih menampakkan batang leher dan skaf. Saya jadi malu sendiri kepada Allah.

Berhijrah lagi kepada tudung lerang besar dan bukan bawal. Terasa rimas kerana perlu di pin kiri dan kanan. Sehinggalah membawa kepada hijrah penuh kepada tudung khemah sehingga hari ini dengan izin Allah. Selepas walimah, suami meminta untuk ditambah dagu. Alhamdulillah hari ini Allah temukan pula dengan tudung yang lebih fleksibel yang lebih mudah untuk solat. Saham jariah buat insan yang mencipta tudung ini. MashaAllah!

Mudah-mudahan Allah kurniakan lagi tingkat hijrah ini untuk tidak dikenali dan mengenali T___T.

Kata suamiku lagi, lihatlah orang-orang alim yang amal, ieteri-isteri mereka mahal. Jarang dilihat bertempiaran. Kualiti terjaga rapi. MashaAllah saya cukup memandang tinggi mereka. Saya hanya mampu jawab, saya akan hijrah hanya dan kerana Allah dan bukan kerana sesiapa. Hijrah bersama kualiti jiwa hamba T___T.

Alhamdulillah semalam Allah kurniakan lebih baik dari kelmarin. Allah mudahkan saya solat awal waktu seperti kebiasaannya. Mohon jasa anak-anak pengawas dan mungkin selepas ini anak-anak silat pula. Ya Allah hanya Engkau Maha Pemelihara anak-anakku T___T.

Jagalah ALLAH nescaya ALLAH menjagamu T___T.

3 comments:

ily♥ said...

Allahu ALlah...
Membaca coretan akak selalu membuat jiwa saya hiba. Terasa baaaanyak sgt kurangnya saya..Terasa jauh sgt perjalanan dan langkah saya..Allahu..
Memulakan menjadi saya yg kini pun saya bergelut dgn rasa pd awalnya..Allah..Moga Allah beri kekuatan untuk terus istiqamah dan berani mengorak langkah hijrah atas nama Allah..

All about a journal said...

MasyaAllah Tabarakallah..

Semoga kita sentiasa ke lebih baik leen..

Dan hidup ini terlalu singkat T_T

Ummu Muhammad said...

ily: Allah didik kite ily berperingkat..kasihnya Allah pade kite T___T..solat awal waktu pun masih belum lawan nikmat tanding kurnianNya yg byk..sebb tu masuk syurge bukan sebab semua amalan tetapi hanyae dgn rahmat dan redho Allah..ingat hnye hrp dgn amal yg sgt sedikit ini mampu menagih rahmat dan redho Allah untuk mudah ke syurgaNya T______T

aza: ye za..saling doakan T_____T