1.3.13

UNGKIT = TAWASSUL

Masih berantai dengan entry-entry sebelum ini. Hari ini saya kongsikan kuliah ilmu melalui radio IKIM yang masih berbekas di hati saya sehingga kini yang tajuknya saya tidak pasti tetapi ianya sesuai untuk ditajukkan sebagai UNGKIT. Perkataan ungkit sangat signifikan dengan perkara-perkara negatif bukan?

Ungkit yang negatif akan dikaitkan dengan, kita menyebut kebaikkan apa yang telah kita lakukan kepada orang lain sehingga orang tersebut boleh terasa hati dengan kita dan secara automatik pahala kita yang tinggi menggunung, hangus terbenam dalam tanah. Itulah ungkit manusia dengan manusia.


Tetapi kali ini, ustaz mengajak pendengar untuk ungkit kebaikkan kita kepada Allah. Sentiasalah dengan kebaikkan dan ingat kebaikkan kita itu, untuk 'diungkitkan' kepada Allah dalam sujud-sujud, doa-doa kita.

Contohnya hari ini wang gaji kita hanya berbaki cukup-cukup sampai cukup bulan seterusnya tetapi kita infaqkan juga sebagai menyahut seruan infaq dalam keadaan senang atau susah lebih-lebih lagi hari ini adalah penghulu segala hari. Pejam mata masuk dalam tabung masjid. Ingat kebaikkan kita dan simpan untuk dirintihkan kepada Allah malam nanti.

Ya Allah hari ini duit aku tinggal 400 ratus sahaja sehingga hujung bulan.
Aku pejam mata infaqkan separuh yang aku ada dalam tabung Palestin dan Syria.
Sesungguhnya infaqku demiMu ya Allah.
Aku mohon kepadaMu, kurniakan kami 'imam-iman daripada golongan orang bertaqwa' sebagai zuriat soleh dan musleh sebagai saham jariah berpanjangan walaupun kami sudah tiada.
Makbulkanlah permintaan hambaMu ini.
Ya Rabb! Ya Rabb! Ya Rabb! Terimalah doa-doa kami.

Beginilah lebih kurang skrip ustaz tersebut. Ungkit kepada Allah ini ada kaitan dengan generasi awwal dimana 3 orang pemuda yang terperangkap dalam gua dan mereka menyebut-nyebut atau istilahnya bertawassul kepada Allah. Seorang bertawassul dan pintu gua terbuka sedikit. Orang kedua bertawassul, pintu tersebut terbuka lagi dan giliran orang yang ketiga, pintu gua terus terbuka.

************************************************************

DARIPADA Abdullah Bin Umar r.a telah berkata, bahawa aku telah mendengar Rasullulah s.a.w telah bersabda: Dari kalangan umat sebelum kamu ada tiga orang yang telah keluar (bersafar) bersama-sama. (Mereka berjalan sehingga waktu malam) dan memasuki sebuah gua untuk bermalam di situ. Maka pada waktu itu satu batu besar telah jatuh dari bukit dan telah menutupi pintu gua itu. (Melihatnya mereka telah berkata:) Kita hanya akan terselamat keluar dari batu ini hanya dengan berdoa kepada Allah taala dengan perantaraan amal soleh masing-masing. (Maka mereka telah berdoa dengan perantaraan amalan soleh masing-masing).

Seorang telah berkata dalam doanya: Ya Allah Engkau sememangnya mengetahui bahawa kedua ibu bapaku telah terlalu tua. Aku tidak akan memberi susu kepada ahli keluarga dan hamba-hambaku sebelum mereka. Pada suatu hari aku telah keluar jauh untuk mencari sesuatu. Bila aku pulang maka ibu dan ayah telah tidur. (Pun begitu) aku telah susu mereka untuk petang itu. (Aku telah meletakkannya dalam mangkuk dan membawanya kepada mereka). Aku telah melihat mereka (pada waktu itu) masih lagi tidur. Aku tidak suka mengejutkan mereka dan aku juga tidak sanggup untuk memberi susu itu kepada ahli keluarga dan hambah-hamba ku untuk mereka minum. Lalu aku memegang mangkuk susu dan berdiri berhampiran kepala mereka dan menunggu mereka bangun sehingga lah pagi. Mereka pun bangun (lalu aku telah memberi susu itu). Pada waktu itu, baru lah mereka minum susu untuk malam itu. Ya Allah!, jika aku melakukan perkara ini, untuk keredhaanMu, maka selamatkan lah kami dari musibah kerana batu ini. Kerana doa ini, batu itu telah bergeser sedikit, akan tetapi masih tidak memadai untuk mereka keluar.

Rasulullah s.a.w bersabda lagi: Orang kedua telah berdoa; Aku mempunyai seorang saudara sepupu perempuan yang sangat aku sayangi. Aku (pada satu kali) telah ingin melepaskan syahwatku padanya. Akan tetapi dia tidak menyanggupinya, sehinggalah sampai satu masa musim kemarau yang telah mendesaknya datang (kepadaku). Aku telah memberinya 120 dinar dengan syarat dia datang kepadaku berseorangan diri. Dia setuju sehinggalah aku berkuasa penuh kepada dirinya (dan nyaris-nyaris sahaja aku melepaskan nafsu syahwatku) maka dia telah berkata aku rasa tidak halal bagi kamu untuk memecahkan mohor tanpa hak. (Mendengarnya,) aku telah berhenti dari niat jahat ku itu dan akau telah menjauhkan diriku darinya walaupun aku sanga-sangat kasihkannya. Aku juga telah membiarkan 120 dinar yang telahku beri kepadanya. Ya Allah jika aku mengerjakan ini untuk keredhaanMu maka selamatkan lah kami daripada musibah ini. Maka batu besar itu bergeser sedikit lagi, tetapi masih tidak memungkinkan lagi untuk keluar.

Orang ketiga telah berdoa: Ya Allah! aku telah mengupah beberapa orang pekerja. Semuanya telah ku berikan upahnya kecuali seorang yang telah pergi tanpa mengambil upahnya. Aku telah memperniagakan wang upahannya itu sehinggakan telah berlaku penambahan harta yang terlalu banyak. Selepas beberapa lama, pada suatu hari orang itu telah datang lalu berkata: Wahai hamba Allah! Berilah upah kepadaku. Aku telah berkata: Unta-unta, lembu-lembu, kambing-kambing dan hamba-hamba yang kami nampak ini semuannya adalah upah kamu. Yakni wang upahanmu itu aku telah niagakan dan inilah hasilnya. Orang itu berkata:, Wahai hamba Allah!, jangan lah bergurau. Aku berkata: “Aku tidak bergurau, (“aku sedang menceritakan perkara yang sebenar”). Maka (selepas penjelasanku ini) orang itu membawa semua harta itu, sedikitpun tidak ditinggalnya. Ya Allah! jika perkara ini aku lakukan semata-mata untuk redhaMu maka jauhkan lah kami daripada musibah yang menimpa kami ini. Maka, batu itu terus berganjak (dan pintu gua telah terbuka) dan semuanya telah keluar. (Hadith riwayah Bukhari)

***************************************************************
Kesimpulannya, marilah kita sama-sama bangun merendahkan kepala kita terutamalah yang sedang menaip ini, untuk sama-sama bermunajat agar Allah mengurniakan apa-apa yang kita hajati, dimerdekakan negara-negara Islam yang dizalimi oleh pemimpin yang kuku cagu besi. Semoga Allah makbulkan segala UNGKIT bangkit kebaikkan kita setiap hari. Selamat khatam surah Al-Kahfi dan sama-sama banyakkan berselawat kepada kekasih kita, Rasulullah SAW. Allahumma solli a'laa Muhammad! Wa 'ala ali Muhammad! ;)

No comments: