19.6.11

BUKTI CINTA SEJATI

Dah baca kisah Bilal? tanya suami.
Kat blog kite ke? tanya saya sambil mengingat semula blog yang dibookmark di kepala.
Tulah berblog sangat. Si suami memerli dengan jayanya :)

Meremang Roma
Saya baru terfikir tajuk entry yang masih kemas di sidebar blog rumah iman kami iaitu Tinggallah disini dan azanlah untuk kami wahai Bilal! Dalam hati, akan singgah nanti untuk baca tetapi diloceng terlebih dahulu oleh suami ;) Sebuah sirah tentang Bilal Bin Rabah yang ditulis oleh Ustazah Maznah Binti Daud yang merupakan Bekas pensyarah UiTM Shah Alam, Ketua Wanita IKRAM Malaysia, Penasihat Tabung Haji Malaysia dan juga Panel Radio IKIM.fm. Kisah ini cukup membuat saya meremang roma dari permulaan sehingga akhirnya! Subhanallah!. Betapa tulus dan kasihnya Bilal kepada kekasih Allah dan kekasih kita semua iaitu Rasulullah SAW! Sesungguhnya iman kita tidak mungkin sama dengan iman Bilal. Astagfirullah!

Mungkin ada dikalangan kita yang pernah terbaca kisah ini. Sekiranya kita rajin untuk mendengar ikim.fm, ada slot Ustazah Maznah untuk rancangan di ikim.fm. Banyak ilmu dan manfaat di blog Ustazah Maznah. Saya copy sahaja kisah dibawah ini daripada blog ustazah. Jom terapi hati di  Zaadut-Taqwa insyaAllah! ;)

Tinggallah Disini Dan Azanlah Untuk Kami Wahai Bilal!
Bilal bin Rabah, muazzin Rasulullah s.a.w. Orang pertama yang diangkat oleh baginda menjadi muazzin di Masjid Nabawi di al-Madinah al-Munawwarah. Bilal r.a. tetap setia melaksanakan tanggungjawab yang diamanahkan selama hampir 10 tahun.

Apa yang berlaku kepada Bilal selepas kewafatan kekaksihnya dan kekasih kita, Rasulullah s.a.w.? Mungkin tidak ramai yang tahu?

Bilal datang bertemu Abu Bakar r.a. dan berkata:
“Wahai Khalifah (pengganti) Rasulillah, sesungguhnya aku telah mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda (maksudnya): “Amalan seseorang mukmin yang paling afdhal ialah berjihad di jalan Allah.”
Abu Bakar bertanya:
“Lantas, apa yang engkau mahu wahai Bilal?”
Bilal menjawab:
“Aku hendak bermurabatoh (berada di medan jihad) di jalan Allah sehingga aku mati!”
Abu Bakar bertanya:
“Kalau begitu, siapa yang akan azan untuk kami?”
Bilal menjawab, sedang air mata bergenang di kelopak matanya:
“Sesungguhnya aku tidak akan menjadi muazzin kepada sesiapapun selepas Rasulullah s.a.w.!”
Abu Bakar memujuk dengan berkata:
“Tinggallah di sini dan azanlah untuk kami wahai Bilal!”
Bilal membalas:
“Sekiranya engkau telah merdekakan aku dahulu supaya aku tunduk kepadamu, maka letakkanlah aku sebagaimana yang engkau mahu. Tetapi sekiranya engkau merdekakan aku dulu kerana Allah, maka biarkanlah aku untuk apa yang engkau merdekakan aku.”
Abu Bakar menjawab:
“Bahkan aku merdekakan engkau untuk Allah wahai Bilal!”

Maka Abu Bakar r.a. tiada pilihan kecuali membenarkan Bilal memilih jalannya untuk berjihad dan sentiasa berada di medan juang. Bilal berhijrah ke Sham. Di situlah beliau mengabdikan diri di medan jihad…

Salami isi hati yang dicurahkannya sendiri:
“Aku tidak tertanggung tinggal di Madinah selepas kewafatan Rasulullah s.a.w. “

Setiap kali dia cuba mengalunkan azan, apabila tiba pada “asyhadu anna Muhammadar-Rasulullah” kerongkongnya tercekik lalu dia akan menangis. Maka dia berangkat ke Sham bersama para mujahidin.

Selepas beberapa tahun berada di Sham, beliau melihat Rasulullah s.a.w. di dalam mimpinya. Baginda berkata kepada Bilal, “Kenapa begitu lama kamu menyepikan diri wahai Bilal? Belum tibakah masanya untuk kamu ziarahi kami?”

Bilal terjaga dari tidurnya. Hatinya sungguh sedih. Beliau segera berangkat ke Madinah dan terus menuju ke maqam Rasulullah s.a.w. Bilal menangis dan berguling-guling di situ sehingga Hasan dan Husain menghampirinya. Beliau memeluk dan mencium mereka berdua sepuas-puasnya. Kedua-duanya berkata kepada Bilal:
“Kami rindu untuk mendengar azanmu di waktu dinihari.”

Bilal naik ke atas sutuh (bahagian atas) masjid dan mula mengalunkan azannya yang amat dirindui oleh warga Madinah. Apabila Bilal mengalunkan “Allahu Akbar, Allah Akbar”, seluruh Madinah bergetar. Apabila tiba ungkapan “Asyhadu an la ilaha illa Allah”, getaran bertambah kuat. Dan apabila tiba ungkapan “asyhadu anna Muhammadar-Rasulullah”, wanita-wanita keluar dari bilik-bilik mereka. Sehingga diriwayatkan bahawa tidak ada hari yang paling banyak kaum lelaki dan wanita menangis lebih daripada hari itu…

Ketika Amirul-Mukminin Umar bin al-Khattab melawat Sham, kaum muslimin memintanya agar memujuk Bilal supaya azan untuk mereka untuk satu solat sahajapun cukuplah. Umar memanggil Bilal dan menyampaikan hasrat penduduk Sham. Tiba waktu solat, Bilal menaiki tempat azan lalu mengalunkannya.

Maka menangislah para sahabat yang sempat bersama Rasulullah s.a.w. ketika Bilal menjadi muazzinnya. Mereka menangis seolah-olah mereka tidak pernah menangis sebelum ini dan selama-lamanya. Dan Umar r.a. adalah orang yang paling kuat menangis dalam kalangan mereka.

Ketika Bilal hampir menghembuskan nafas terakhir, belaiu berkata kepada isterinya, Halah binti ‘Auf, saudara kepada Abdul Rahman bin ‘Auf: “Usah menangis! Esok kami akan bertemu dengan para kekaksih, Muhammad dan sahabat-sahabat…”

6 comments:

Abah Yie&Ummi Na said...

Ya Allah...Allahu Akbar...Subhanallah...memang meremang bulu roma ummi baca kisah Bilal ni. Sampai terdiam seketika...menyorot kembali kisah hidup Bilal.

Sebab itu sampai hari ini, orang yang azan di surau/masjid dipanggil bilal...

Nurul Husna said...

salam, sangat tersentuh dengan cerita Bilal bin Robah ini.. Beliau adalah antara sahabat yang saya minat. Bilal mendapat kemerdekaan sepenuhnya.

ummu muhammad said...

ummi na: subhanallah! betape cintenye Bilal..rase insaf dan cemburu dgn kecintaan bilal kepada Rasulullah!

cuna: bilal sahabat yg sgt memberi inspirasi bukti kecintaan mendalam kepada Rasulullah. betape kerdilnye diri..

myamyza said...

subhanallah.. bergenang air mate saya, tak terkate..

Cik Sue said...

Assalam ummu..
Sob..Sob..sob..Tersentuh baca kisah Bilal ini..Mesti merdu suara Bilal melaungkan azan...

ummu muhammad said...

myza: same..air mate yg trtahan utk keluar ;(

CS: tulah ciksue teringin sgt nk dengar mcm mane shahdu sampai menusuk kalbu..