3.11.13

LASAGNA MALAYSIA HOMEMADE

Shaikh Muhammad & Shaikh Abdullah yang diredhoi Allah & Ar-Rasul ;)
Alhamdulillah akhirnya! Dengan izin Allah pastinya, jadi juga lasagna ala ibu edisi penambaikkan. Kita namakan lasagna Malaysia sebab lasagna yang terhasil kali ini sungguh kemelayuan. Pasta dan buttermilk semua ibu buat sendiri. Jom kita tengok lasagna ala Malaysia ibu ;).

SOS MERAH
Bahan
1. 3 ulas bawang putih diketuk.
2. Daging cincang direbus bersama jintan manis, jintan putih dan biji habbatussauda'.
3. Cendawan butang ikut suka hati yang dipotong suka hatimu juga
4. Tomato puri - kali ini direbus dan dikisar bersama kulitnya kerana bahagian kulitlah pada buah-buahan paling banyak khasiat

Tomato organik yang direbus dan dikisar bersama kulitnya, bawang merah (sepatutya bawang holand) dan sedikit perahan lemon.

Buang atau tidak kulit tomato tadi, bagi ibu, tiada beza.

Cara Masak
1. Tumis bawang puting yang diketuk tadi dengan minyak yang sangat minimum.
2. Campak daging sehingga nampak garing atau bertukar warna.
3. Masukkan tomato puri.
4. Kemudian cendawan.
5. Imbang rasa dengan gula dan garam.

Sos merah.

SOS PUTIH
Bahan
2. Tepung gandum ikut kesesuaian.
3. Susu segar.

Cara Masak
1. Panaskan buttermilk dengan api yang perlahan.
2. Masukkan tepung gandum.
3. Masukkan susu segar.
4. Kacau dan gaul sehingga separa pekat.
5. Tambah garam ikut kesukaan.

Sos putih.

Cara bakar
1. Lapisan paling bawah ialah sos merah.
2. Ditutup dengan kepingan pasta ala ibu.

Doh roti digelek senipisnya dan dipotong mengikut acuan loyang.

3. Kemudian, dilapiskan lagi sos merah dan sos putih di atasnya.
4. Tutup dengan kepingan pasta ala ibu lagi.
5. Ulang semula proses no 3.
6. Bakar dengan suhu 180 darjah selama 30-40minit.

Baru keluar oven.

Not bad! Nampak juga seperti lasagna yang ada keju bahagian dalam.

Pandangan luar yang melekat di loyang.

Semalam ayah beli belah barang dapur. Jadi, jumpalah herba yang ibu tidak kenal sebelum ini. Ingatkan herba rosemary ini hanya sesuai untuk 'adlie birth' sahaja, rupanya bole digunakan untuk perap daging :D.