9.12.16

JIWA MERDEKA

Bila kita sedang sehabis daya mujahadah untuk membebaskan jiwa dari dibelenggu hutang, akan ada ujian yang sentiasa mengganggu gugat perjuangan melawan nafsu kemanusiaan itu.


Walaupun bukan untuk diduduki, ianya boleh jadi sebahagian aset. Contoh disewakan dengan anggaran 1k setiap bulan mengikut kadar semasa ditempat berkenaan dan tuan rumah hanya bayar RM400-500 sebulan yang diikat 30 tahun. Keuntungan separuh setiap bulan. Kira-kira yang nampak cantik pada mulanya.

Hakikatnya, banyak lagi bebanan yang akan ditempuh. Ragam penyewa, bersedia untuk rumah itu nanti dirosakkan dan kos membaik pulih. Paling takut, jika rumah itu nanti dijadikan tempat maksiat dan pastinya beban riba' untuk ikat sehingga 30 tahun yang maksudnya, kita bayar untuk 2 biji rumah selama 30 tahun. Perghhh.

Pujuk hati.

Kita hidup bukannya lama. Cukuplah ada sebuah rumah yang gembira isi dalamnya dan kereta yang selesa tidak menyusahkan apabila bermusafir. Hidup membebankan diri dengan hutang piutang keliling pinggang adalah bebanan jiwa bagi manusia yang faham.

Kalau jiwa telah merdeka dari segala pengaruh perhubungan orang lebih dekat dengan Allah. Dia tidak merasa gentar dan menempuh segala macam bahaya. Tetapi kalau jiwanya tidak merdeka, dia menjadi pengecut, takut mati, was-was, putus asa, dan belum tentu bahaya akan datang, dia sudah lari. (Tuan Direktur, Hamka, m/s 96)

No comments: