13.4.15

HABBATUSSAUDA'

Seorang pemuda kategori belia kelihatan tua daripada usianya mengalami rambut beruban. Bukan tidak redha tetapi keinginannya untuk tahu dari segi biologi tubuh, apakah yang menyumbang kepada rambut cepat beruban sedangkan kedua ibu bapanya tidak beruban pada usia 30-an. Jadi, saya segera mendapatkan penjelasan dari Puan Tabib Terpercaya, doktor yang lebih percaya kepada rawatan sunnah dan alami berkenaan masalah ini.

Saya simpulkan perbualan kami. Menurut beliau, kandungan logam berat dalam badan pemuda ini banyak dan menjadi asbab rambut cepat beruban. Oleh kerana setiap manusia itu mengandungi unsur-unsur kimia berbeza, jadi, walaupun adik-beradik yang menyusu ibu dan makan benda yang sama sahaja tetapi beliau seorang yang cepat beruban yang menjadi antara asbab rambut beliau terpilih untuk tanda-tanda bersedia lebih dahulu untuk kematian :D.

Jadi, menurut sahabat doktor saya ini, beliau menyarankan untuk mengambil minyak habbatussauda' untuk mengikat logam-logam berat dalam badan selain kerap berbekam.

Hadiah atas hadiah. Terima kasih sahabat-sahabat syurga yang susah senang bersama.

Usik sahabat saya, makin hensemlah zauji selepas ini. Paling saya tidak boleh tahan gelak, lelaki sepatutnya dibiarkan kelihatan tua, jangan bagi hensem untuk keharmonian rumahtangga. Maksudnya tiada siapa yang akan pandang apabila sudah kelihatan tua :D.

Sedikit perkongsian berkenaan lelaki. Menurut zauji, beliau pernah mendengar yang lelaki akan kembali remaja ketika usia stabilnya iaitu 40 tahun. Ketika ini, lelaki sudah semakin stabil karier, aset dan sebagainya. Jadi, isteri-isteri perlu berjaga-jaga ketika usia suami lingkungan ini dan berusahalah untuk mendapatkan usia remaja kita semula. Ya berusahalah untuk mengembalikan keropok kembang cecah minyak panas kepada keropok keping :D.

Walau bagaimanapun, satu perkara pesan mak, hensem atau hodoh suami itu bukan penyumpang kepada suami mula mencari keseronokkan diluar. Semuanya balik kepada sekeping hati. Hodoh sekalipun, andai tidak mampu mengawal kemahuan hati, mereka akan melakukannya juga. Begitu juga, hensem sekalipun, andai meletakkan iman di tempat teratas, inshaAllah selamat pelbagai godaan.

Pesan mak, jika diletakkan ular dan lelaki, beliau lebih mempercayai ular daripada lelaki. Pesan Ustaz Azhar Idrus kepada sekalian wanita, semua lelaki atas dunia ini tidak boleh dipercayai kecuali dirinya. Begitu juga pesan zauji, usah percaya semua lelaki atas dunia ini kecuali dirinya :D.

Siapapun lelaki sama ada ustaz atau bukan, Allah kurniakan mereka satu pandangan yang dipanggil pandangan serigala. Hanya iman yang mampu mengawalnya. Maka, ingatkan firman Allah swt untuk saling menundukkan pandangan.

"Katakanlah (Muhammad) kepada orang-orang beriman, hendaklah mereka menahan/menundukkan pandangan (atau mata) mereka (daripada melihat wanita yang tidak halal) dan hendaklah mereka memlihara/menjaga kemaluan-kemaluan mereka (daripada zina dan liwat), demikianlah lebih suci/baik bagi mereka. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dengan apa yang dikerjakan mereka." [Surah An-Nuur, 24: 30]

No comments: