14.4.15

PERASAN CANTIK

Kata zauji lagi, masalah terbesar orang perempuan adalah perasan cantik. Tidak kira siapapun dia termasuklah yang bertutup nampak mata sekalipun. Perempuan sangat suka dipandang oleh lelaki. Dia akan buat apa cara sekalipun supaya kelihatan cantik dan menarik perhatian.

Amboi!

Perasaan perasan cantik inilah mendorong, perempuan ini kelihatan bodoh. Perempuan, buka sahaja mulut sudah terserlah kebodohannya. Apa matlamat sentiasa bertukar gambar profile di laman sesawang? Apa rasional sentiasa memasukkan gambar-gambar menyeringai, tersengih dalam laman sosial. Apa sebab?

Sebab perasan cantiklah!


Saya sering diingatkan dan ditegur zauji berkenaan menundukkan pandangan mata. Kadangkala, deruman enjin kereta motor yang lalu lalang di hadapan rumah secara spontan membuatkan kepala kita terangkat dan mahu melihat arah bunyi tersebut. Bukan dengan perasaan mahu melihat.

MATA!

Itulah perempuan katanya. Dia pandang, mahu dipandang. Sebab itulah Allah perintahkan lelaki-lelaki dan perempuan-perempuan untuk menundukkan pandangan. Usahlah cari sebab untuk dipandang. Tiada istilah sombong apabila tidak bertegur, tidak memandang antara lelaki dan perempuan bukan halal. Lebih baik dilabel sombong daripada mengundang fitnah dikemudian hari. Selain menundukkan pandangan, berpuasalah untuk melemahkan keinginan syahwat.

Apabila engkau tidak mampu solat tengah malam dan puasa pada waktu siang hari, maka ketahuilah bahawa engkau orang yang rugi dan terjerat. Dosa-dosamu telah menjeratmu. - Fudail Bin Iyad [Testimoni Tahajud Para Solihin, Majalah Al-Ustaz No. 34].

No comments: