19.2.11

SOYA vs KOPI

Kita diajar minum soya bagus untuk kesihatan
Hakikat sebenarnya soya menjejaskan sistem badan
Meningkatkan risiko kanser ovari + prostat
Mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan
Melemahkan otak dan tulang
Kerana adanya phytic asid yang membuat sistem badan terjejas
Maka tidaklah pelik US merupakan pengeluar terbesar soya
Mereka mempunyai agenda menjahanamkan Islam secara luar sedar.

Kita juga disogok yang kopi tidak baik untuk kesihatan
Namun perlu kita tahu kopi juga adalah minuman kesukaan Nabi SAW selain susu kambing
Perhatikan cara-cara pemakanan Yahudi laknatullah
Mereka penggemar kopi dan starbuck
Professor di UK yang berdarah laknatullah semuanya pasti bersama segelas kopi
Mereka hebat kerana mengamalkan sunnah
Sedangkan Islam diajar membenci dan menjauhi sunnah
Di sini pentingnya amal jama'ie bermula dengan individu muslim
Membetulkan pelbagai aspek supaya kembali membina sistem Islam yang benar.

Kopi dan susu kambing (bukan susu lembu) minuman kegemaran Rasulullah SAW.

p/s: Kajian mengenainya dibincang ketika hari berjumpa kawan-kawan. Sepupu Muhammad sebelah ayah penghidap penyakit kulit yang bukanlah kronik. Umminya sendiri mengakui kesan soya yang diminum menggantikan susu ketika mengandung.

18 comments:

Hafriz Mohamad said...

uish... btul ke mcm tu?
Klau mcm tu, x rugi la sy xleh mnum soya. (sy bleh pning klau minum soya). Kalau mkn pati soya (taufu fa) xpe..

apepn, smua ats khndak Allah..
mekaseh sbb sudi kongsi2 crita. ^_^

ummu muhammad said...

banyk sangat makanan halal tapi tak toyyibah..insyaAllah nantikan lagi kajian2 yang kami bincangkan..

p/s:iklil dah terime parcel ke?

ashie niesha said...

masha Allah, syukran ats ilmu pasal soya ni. tak tahu pun Nabi suka kopi! Skg ni dok la bg Ahmad makan tau foo fa tu konon khasiatnya banyak. skali byk mudarat rupanya!

tu la kdg2 tertnya2 nape la masa preggy doc kata x leh minum kopi konon takut anak hyperaktif,tah2 sbnrnya taknak bg baby kita berkembang elok. pastu disuruhnya amalkan minum soya supaya kulit anak putih la bersih la.

inshaAllah, skg pun mmg nak amalkan minum susu kambing. Ahmad pun lpas putus susu nnti nak bg susu kambing je.

jazakillah ummu Muhammad!

ummu muhammad said...

susu kambing yang sihat setakat ini dikenal pasti brand karihome..kadungan ratio (kandungan kimia tak tahu nak istilahkan apa) mengikut piawaiannya..kite pun sedang mencari setelah tahu.

boleh refer buku persatuan pengguna pulau pinang kalau tak silap..

semoga semua dapat manfaat! baby muslim kene sihat+kuat! ;)

ummu muhammad said...

seperkara lagi kajian membuktikan yang susu soya tak sampai perut ke sampai trakea bayi(kalau tak silap)dah basi... ;(

ashie niesha said...

minta izin share di fb ye post ni untuk sahibah2 di fb.

ummu muhammad said...

boleh silekan ummu ahmad! tak mintak izin pun takpe ;)

ummu muhammad said...

link info tentang susu kambing karihome:
http://mforum1.cari.com.my/archiver/?tid-502170.html

Hafriz Mohamad said...

Bt mase skg, sy masih kt perak. Sy pos trus ke rumah. mgkin blum smpai sbb x dpt khabr brite lg dr rumah. Nt smpai..sy bgtau.. InsyaAllah klau smpat, akn d updatekn dlm blog.
InsyaAllah. ^_^

puan nina said...

oh..saye suke kopi radix..ingatkan ade effect xbaik kalau minum hari2 rupenye propaganda jek..

ummu muhammad said...

kite pun suke kopi radix nina! lain sket dgn kopi2 lain..dulu zaman mude remaje minum kopi radix as sarapan sampailah awal preggy. tengah pregy sampai sekarang tuka susu kambing pulak buat sarapan.. ;)

Anonymous said...

akak...bole x saya yg anak dara ni minum susu kmbing dr skg?ke tok mak2 dara je?sgt kurg informasi..huhu:(

ummu muhammad said...

boleh belake adik2+kakak2+mak2+atok2 susu kambing takde had insyaAllah..cume kite telah didoktrinkan yang kambing panas, nanti tekanan darah tinggi..walhal dlm kambing ade seimbang panas dgn sejuk..Rasulullah SAW anjur sgt makan kambing bukan lembu ye..susu kambing pun minuman kesukaan Rasulullah SAw..

Minumlah mulai sekarang..mudah2an keberkatan ikut sunnah die bersihkan byk bend2 tak elok dlm badan..insyaAllah mane tahu Allah nak kurniakan zuriat2 nak goncang dunia ;) jadi bermulelh dari zaman2 dare ok? ;)

Anonymous said...

hihi ok...tru mcm akak la...mnum higoat:)

ummu muhammad said...

akak insyaAllah stok higoat habes insyaAllah nk try brand karihome..insyaAllah komposisi die mengikut piawaian berbnding brand laen..jomlah try karihome! ;)

Abah Yie & Ummi Na said...

ummi pernah dengar juga pasal susu soya ni...ummi pun dah lama x minum soya. mmg ummi ni peminat tegar soya...dulu lah.

susu kambing mmg ummi suka minum..biasanya ummi minum jenama higoat dan Al-Hira'

ummu muhammad said...

kite pun minum higoat buat mase ni nak habiskan stok 4 kotak kat rumah..hira' tak pernah try lagi..insyaAllah habes higoat nk try karihome pulak tapi hergenye mahal dgrnye ;)

dulu pun pemint soya jugak tapi tak tegar sgt..ummi na minum susu kambing..insyaAllah kulit baby cantek nanti ;)

Ishakis said...

Inginkan kopi arabica susu kambing. .sila layari
http://kahsishak.blogspot.com/
Rm 25 sahaja (20 sachet)