12.6.13

PERANG VAKSIN (1)

'stupid stupid stupid young mother refused child's vaccination...alasan taknak anak sakit kena jarum..still doing so-called 'research' from internetand need to google about the effectiveness of the vaccine..think you're so educated? bitch please..your level of stupidly/ignorance is not worth my time... END'- doctor x

'Puan Y, your decision to not vaccinate is a much a personal decision as deciding to drive drunk in that bothhave the real potential to bring harm to other members of the communitty. you are risking our children along with your own. If my kid died because you didn't vaccinate your kid, I would want you put in jail. No question. As a mother and a doctor, your post on this will definitely go to the hearing of the higher authority in KMM.'- a mother and a doctor

Sebagai manusia biasa yang tidak boleh lari dari fitrah masalah hati, saya akui hati saya terus terbayang anak-anak saya, ''Ya Allah andai suatu hari takdirMu anak-anakku menjadi seorang doktor, lindungilah mereka daripada menjadi seorang doktor yang buruk akhlak".

Hati saya masih tidak baik. Terdetik lagi. "Ya Allah Engkau tunjukkanlah manusia-manusia yang sombong dan bongkak yang engkau melebihkan ketajaman fikiran ini akan kuasaMu. Apa yang mereka agung-agungkan melebihi kepercayaan mereka terhadap takdir, qada' dan qadarMu agar mereka INGAT yang segala sesuatu sesungguhnya berlaku atas ketentuanMu".

Astagfirullah! Hati saya kembali mencari-cari ruang untuk menebus khilaf monolog-monolog spontan semasa membaca bait-bait ayat doktor-doktor yang saya tidak kenali ini. Moga Allah bersama mereka dan kita semua.

Fuh! Memang isu panas lagi hangat di pasaran. Saya tiada akaun FB dan baru juga mengetahui ada kumpulan yang pro dan tidak. Kata-kata di atas hanyalah keratan rentas secebis nista buat sahabat yang memilih untuk tidak pada vaksin. Saya juga menerima mesej sebegitu tetapi ianya lebih bersopan.

Jawapan saya buat insan ini ada di entry KESAN ANAK TIDAK DIVAKSIN yang menduduki post terpopular di BAi setakat hari ini.

Saya sudahkan dahulu siri (1) ini asbab kekangan masa yang sangat cemburu. InshaAllah ada kelapangan masa, saya akan menjawab persoalan-persoalan sahabat-sahabat yang bertanya berdasarkan pengalaman yang Allah izinkan saya belajar dan melalui sendiri juga, pengalaman-pengalaman insan-insan hebat yang dimuliakan Allah. InshaAllah pasti dengan izin Allah.

#amantanpaperang#

9 comments:

NoEn said...

Allahurabbi...ini baru sikit...kalau follow thread pasal vax ni kat FB...masyaAllah boleh rosak aqidah...bg mereka vax satu2nya cara untuk mencegah padahal berjuta cara lagi ada...saya tak larat nk follow thread seumpama itu

Ummu Muhammad said...

noen: bace juge komen2 doc x yg ckp young mother 'bitch', antarenya rasenya ade singgah blog sini dan ckp 'ade satu minah ni nk jadikn ank die tahfiz'..mase bace sengeh jelah tapi dalam hati tu tetap ade tak baik, wahai tuan doc yang super saiya educatednye, andai Allah mahukan anak2 tuan doc yg fully vax terkene juge sakit yg kunun2 boleh dilindungi vax tuan doc yang terhebat..cepat2 istigfar tak boleh doa2 yg tak elokkan..tapi tulah hati manusia mane nk lepas sampai sujud dalam solat pun masih terbayang-bayang ayat tuan doc itu dan hati tu masih berkate-kate 'andai anak2 tuan doc yg fully vax Allah bg sakit kronik'..moga Allah tak dengarlah kate2 hati saye tu sbb ank2 tuan2 doc ni tak salah..jgn Allah hukum anak2 mereke atas kesalahan mulut mak bapak die

All about a journal said...

yup2..tak sangka juga dah jadi fenomena sekarang..

They debate using education levels nowaday..i'm a doctor, pharmacist etc.. u're just a mother..

huhu..*speechless*

Ummu Muhammad said...

ui; yes BUT we all same..servents n caliphs of Allah ;). Marilah tinggalkan kate2 nista dan berkasih sayng walaupun berlainan fikrah (pemikirn) dlm satu2 hujjah..berlapang dada.....ketidaksamaan kite sepatutnye membuahkan hikmah..tak payahlah masing2 keras dgn hujah masing2

#amantanpaperang# :D

p/s: walaupun iq level kite tk capai mcm doc2, sepatutnye..mcm orang tue kate 'resam padi, makin berisi makin tunduk menymbah bumi' ye dop? :D tak payahlah ckp 'bitch'..'put in jail'..T__T

FADLUL & FIFAH said...

ha ah la..mmg hari ni isu vaksin mmg sgt fenomena..rmai yg kta mcm2..

Ummu Muhammad said...

;) fah bace senyum bce penerangan pare duktur yg educated..sampai suami baru je bce post trbaru ni tnye..betul ke tuan duktur yg kluarkan kate2 sebegitu huduh rupawan sebb mgkin dlm hidup kami tk penah jumpe duktur yg sebegini agresif kate2nye..

Saye ade 2mkcik dan pkcik ipar doc ..saye bndingkn care mereke dgn duktur2 yg prnh sye berurusan,semunye hmpir same persenaliti setanding dgn kelebihan iq yg Allah bagi. Doc ni soft spoken,ckp slow n steady n sgt bersabar dan berhemah.

Jadi,bile suami tnye betulkh duktur..jadi terfikir semule..mgkin duktur palsu kehkehhhkehh...rilekslh pare duktur..knplh kelam kabut sgt dgn penyakit2 yg belum pasti.

Baik tuan puan doc advice pare parents untuk amal gaye hidup sihat.ganti gule puteh dgn gule perang.buat cucur gune beras.bgtaulah kami tntg kndungan GMO d tepung n roti kek di pasaran tak sihat. Ajarlah kami yg tk educated ni n tk blaja pun tntg kndungan brg2 dlm makanan yg kite makan utk belajar pilih makanan yg kandungan dalamnya terpercaya sihat.

Ajar parents gi tanam sayur sbb sayur yg dijual kndungn racun tahap gaban. Aja parnts g ternk tkpun cri aym kmpung lgi organik, mklumlh aym kite ayam cocok. Ha baru betul mencegah lebih baik dr mengubati.

p/s: saye pun mujahaddah tak habes lagi nk elak makan ayam bandar T__T sampai zauj tanye bile nk berenti mkn aym cocok sbb zaujku n anak2ku tk makan ayam kecuali diriku..zauj ckp lagi, sekarang anak kecil lagi die tak faham..sikit lagi die akan tnye kenp ibu makan, die tk makan.

terime kasih kpd puan doc yg baru sye jumpe n mintk nasiht utk elak dan mujahaddh makan ayam cucuk n roti yang tepung/gandum disuntik dgn GMO. degn rileks puan doc ckp, senang je ingatlah yg stp ade kt kite bukan kite punye tapi Allah bgi pinjam. jdi, jagelah sebaiknye krn Allah akn tnye setiap 'brg2Nya' yg dipinjamkan kpd kite. Allah cantiknya nasihat puan doc ni :)

beze dgn tuan puan duktur yg super saiya educatednye (bace: tuan puan doc yg ckp 'bitch' n 'put in jail' seperti dalam post). Asyik sogok sakit itu datang sakit ini datang.menyusahkan org lainlah yg prochoice vax ni. Kite bukan nk kate niste ckp kami stupid n bitch (kami org baik2 ade suami yang soleh wahai tuan duktur educated. anak2 kami semua anak2 yg sah dari perkahwinan yang sah). 'bitch' pun kalau hidyah dan taufiq Allah datang, boleh jadi 'bitch' tu lebih bertaqwa n pegng kuat aqidah dan bukan pegg kuat aqidah vax. Tgkislah dgn facts n bukan kate2 yg tk gambarkan seorang yg educated pun.ape gune iq level super saiya tpi alhlak zero.

Sye berbual dgn zauj, betullah Rasulullah suruh jage makan nk sht..ni termasuk kamilah duk sental sume lepss tu hrpkn vksin walhal bykkn puase mkn ikut kadar iA siht..betullh kate jerry Rasullh saw is my doctor. Ours doc too mr jerry :)

p/s: dengar2 buku jerry nk diharamkan dah..negara kan demokrasi..bukan die ade kate 'bitch' ke 'stupid' pun

Ummu Muhammad said...

Noen terdelete gune semakpon nih T..T

Ummu Muhammad said...

Noen: Tertarik dgn prubhn u tuka grm puteh yg dilunturkn dn sgt jahat utk sistem bdn manusie ke garam bukit himalaya n tepung without gmo.. i akuilh mmg sgt susah nk jge lebih2 kite keje n brg kt rumh pun gube kico sos berawet..hey u share ur ideas tntg organic food kt group wassup kiteorg jom???

MusafirCinta said...

Salam Kasih Sayang.Ilmu akhlak adalah ilmu yang di bawa oleh RasulullahSAW...utk membina akhlak dlm diri manusia..dlm jiwa kene ade rase cinta dan kasih pada nabiSAW...jika kita hanya jadikn ALLAH dan RasulullahSAW itu sbg samping sampingan saja dlm hidup kita..kenal ALLAH dan baginda hanya sekadar ilmu aqal...kejap ingat kjap lupe bmna nk terbina akhlak??? Nasihat saya buat para para doktor...jagalah akhlakmu..jagalah tutur kata mu agar tidak tergelincir aqidahmu...Dakyah dajjal dlm mensyirikkan manusia amat halus ...Dajjal bawa manusia syirik melalui ILMU pun bole...agar manusia taksub pd ILMU..dan buat manusia lupa kpd TUAN kpd segala ilmu iaitu ALLAH Azzawajalla.
Apb kita ada sedikit prgantungan kpd yg lain selain drp ALLAH..maka syiriklah kita...Apa jua ilmu...jgn lupa kpd TUAN segala ilmu...iaitu ALLAH..setinggi mana pun kalian belajar...setiap detik nadfas..setiap penglihatan..setiap pendengaran..setiap otak2 yang diberi kekuatan utk berfikir...semuanya drpdNYA...semuanya hakNYA...knape perlu membeza bezakan doktor ke..jururawat ker..masjisret ker..lawyer ker...???Hakikat kita semua di dalam genggaman Ar RahmanNYA setiap saat...Fahamilah dgn jelas ilmu TAUHID dlm jiwa...bkn sekadar belajar TAUHID AQAL...TAUHID AQAL hanya akan mbawa manusia banyak melakukan syirik pd ALLAH...lbih pd bersifat KEAKUAN DIRI....rasa Aku yg HEBAT..AKU yg PANDAI..AKU ni DOKTOR....AKU ni PEGUAM...dn brmacam2 AKU lagi...so Dimana ALLAH di dlm DIRI kita? Muhasabah diri sejenak....