18.1.13

PEMENANG 'WW'

Alhamdulillah Allah izinkan lagi kita sampai di penghulu segala hari. Selamat membaca surah Al-Kahfi sehingga khatam dengan penuh bergaya dan mudah-mudahan Allah redho dengan mempersilakan kita semua ke syurgaNya dengan begitu terhormat asbab mengamalkan sunnah kekasihNya in shaa Allah!

Kiri yang bersongkok tinggi itu adalah, AS-SYAHID IMAM HASSAN AL-BANNA manakala yang kanan berkopiah putih itu adalah AS-SYAHID SYED QUTB. Semoga Allah merahmati mereka. Pakcik-pakcik sila tarik tangan kami menuju ke syurga nanti. Apalah nasib kita nanti T_T.

Alhamdulillah respon yang sungguh cantik daripada sahabat-sahabat syurga maya BAi :). Anda sesungguhnya telah menunjukkan minat yang mendalam untuk menggali lebih dalam lagi fakta sebenar mengenai sejarah kita.

Sebenarnya, untuk menceritakan secara terperinci asal kewujudan kedua tokoh besar di atas, kita memerlukan masa yang panjang untuk sampai kepada cerita mereka ini. Kita perlu kenal dahulu sejarah Nabi-nabi kita, selepas itu kita perlu faham kenapa Allah pilih orang Arab untuk mengembangkan agamaNya. Kemudian, kenapa Rasulullah SAW ditentang dengan hebatnya. Kita akan mengembara lagi tentang khulafa' Ar-Rasyideen dan fasa bani umayyah. Lagi, mengkaji fasa abasiyyah I dan II sehingga runtuhnya sistem khalifah semasa turki uthmaniyyah. Kemudian, barulah cerita kedua tokoh ini muncul.

Oh! Saya begitu bersemangat mahu mensirikan kisah benar ini. Rahmat Allah buat makcik murrabbiah dan murabbi yang banyak berjasa untuk mengembangkan berkenaan sejarah kita yang sebenarnya. Saya tidak pasti doa apakah daripada 'mereka' yang membuat saya tidak senang duduk selagi mana saya tidak menjalankan kefahaman dan pelaksaan fikih ini. Alahai lemaunya diriku! T_T

Semakin mendalami, membaca, sebenarnya ia membuatkan diri kita lebih tunduk kepada Allah. Betapa banyaknya kita TIDAK TAHU. Setuju? Saya juga banyak yang tidak tahu. Terlalu banyak. Mohon Allah bantu kita kenal lebih banyak tokoh-tokoh yang dapat membantu meningkatkan keimanan, menjernihkan fikrah dan semakin tunduk malu kepada Allah serta yang paling penting beramal dengan amalan-amalan hebat mereka berteraskan taat Allah, ikut sunnah in shaa Allah!

Baiklah kita terus kepada tajuk entry semalam mengenai perkaitan antara mereka berdua. Saya pernah menulisnya secara ringkas mengenainya di dalam entry CUTI SIRI II l AKTIVITI DALAMAN. Saya kepilkan semula tulisan berkenaan.

*********************************************************************
Menulis mengingatkan ibu tentang seorang tokoh yang sangat memberi inspirasi kepada ibu. Tokoh yang ibu maksudkan adalah As-Syahid Syed Qutb. Muhammad dan Abdullah kenal? In shaa Allah kita akan perlahan-lahan hadam SEJARAH KITA dengan bergaya! Syed Qutb ini adalah penulis Tafsir Fi Zilal. Tafsir yang pada ibu ditulis dengan sepenuh hati dan perasaan. Fikih As-Syahid Hassan Al-Banna telah berjaya mengubah fikrah Syed Qutb yang telah menghafal Quran diusia 10 tahun.

Syed Qutb berasal daripada keluarga yang kuat mengamalkan agama dan mencintai Al-Quran dan penulisan beliau pernah 'tersimpang' kerana futur, terikut-ikut dengan gaya hidup orang Amerika. Syed Quth dilahirkan pada tahun yang sama dengan Hassan Al-Banna tetapi Syed Qutb tidak pernah mengenali siapakah terrorist yang sangat terkenal dikalangan masyarakat Amerika.  

Ditakdirkan Syed Qutb sakit dan ditempatkan di hospital dan beliau pelik melihatkan orang-orang Amerika yang bersorak gembira. Bermula dari kisah ini, Syed Qutb telah menemui turning pointnya. Beliau mula 'menggali' fikih Hassan Al-Banna iaitu pengasas ikhwanul muslimin (IK) yang mana dinaungi oleh HAMAS di Palestin. Syed Qutb kemudiannya menyertai IK dan fikihnya masih tersebar luas sehingga hari ini.

Syed Qutb syahid di tali gantung dan sebaik sahaja berita kesyahidannya tersebar, semua nashkah Tafsir Fi Zilalil Quran telah dibakar oleh pemerintah Mesir ketika itu. Walau bagaimana dibakar sekalipun, Allah izin fikihnya tersebar luas berselerakkan di merata dunia sebagai pedoman untuk para da'ie untuk 'hadam' manhaj dakwah generasi awwal. Sesungguuhnya fikih yang benar akan sentiasa hidup dan ibu berharap Muhammad, Abdullah serta generasi kalian bakal meneruskan langkah ini dalam usaha mengembalikan kegemilangan Islam yang benar. Mohon Allah bantu usaha dan ikhtiar kita bermula dari dalam BAi in shaa Allah!


***********************************************************************
Jadi, seperti yang dijanjikan sesiapa yang pantas memberi komen dengan jawapan yang tepat dikira sebagai pemenang. Diumumkan juara untuk PEMENANG 'WW' (WW= wordless wednesday) dimenangi oleh...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


Alhamdulillah in shaa Allah Puan Karisma Izzah bakal menerima hadiah daripada BAi. Tahniah! Saya kagum kerana puan paling pantas memberi komen dengan tepat! Sila emailkan nama, alamat dan nombor telefon ke email: attuffahumairah@gmail.com. Beradu dahulu :D. In shaa Allah dengan izin Allah kita bertemu lagi di lain episod berteka-teki hehe! Jumpa lagi!

3 comments:

IntaNBerliaN said...

tahniah utk pemenang :-)

Karisma Izzah said...

Alahmdulillah... rezeki dari Allah.

Saya ada baca entri tu masa ia masih 'fresh from the oven' sebab tengok gambar abang besar kot berdiri depan lego yang dibina menyerupai microfon, time tu pulak memang tengah mencari kaedah terbaik untuk didik anak2 dan penuhi masa lapang diorang...so terus baca entri tu.

CeqGu said...

Tahniah kpd pemenang. Bila baca balik entry yg um paste tu, eh eh macam pernah baca, rupa2nya mmg dah baca pun sebelum ni....hahaha....Baguslah info2 ni, otak berkarat kena gilap semula. Terima kasih byk2. ^_^....te