1.8.17

Nikmat sakit.

Jarang jumpa sakit kepala yang pembuluh darahnya bagai mahu pecah. Alhamdulillah mujur Allah kurniakan roomate yang merupakan antara nikmat terbesar selepas iman dan islam.

Dalam pada sakit tetap rasa betapa beruntungnya aku. Masih ada orang yang mahu hadap tengok setiap hari dan kongsi cerita tanpa ada rahsia walaupun tidak secantik mana.

Sedangkan sekeliling kita, kawan-kawan, saudara-mara kita sedang bercakaran dalam rumahtangga dan malangnya ada yang retak menanti belah dan ada pula kembali mencari cinta walaupun telah ada yang perlu dicintai dirumah.

Manusia fitrahnya memang memerlukan berlawanan jantina. Sebab itu adanya rumahtangga. Ianya jadi tercemar apabila tapak binaannya tidak didasari iman dan taqwa sehingga tidak tahu matlamat sebenar sebuah rumahtangga.

Kerana itu juga, kita sentiasa perlu 'upgrade' hati dan minda dengan doa, ilmu dan amal supaya Allah pelihara iman kita dan sentiasa pimpin kita dalam membuat keputusan. Banyakkan sujud dan tadah tangan, minta apa sahaja. Jangan sombong.

Rasa beruntung itu suatu nikmat. Rasa bertuhan itu adalah nikmat terbesar untuk halang kita dari melebihi batas kemanusiaan. Maka, bersyukurlah.

"Ya Allah masukkanlah aku ke dalam golongan orang-orang yang sedikit".


2 comments:

All about a journal said...

ameen mekk....alhamdulillah...

ya beruntung kita...

wah seronok tengok u buat come back

Ummu Muhammad Abdullah said...

come backlah sgt..sedag didik diri utk lebih matang dan berfikrian ke depan hahah :P