29.10.15

MENJADI ULUL ALBAB

Buku Menjadi Ulul Albab Generasi Genius Bertaqwa adalah buku pertama bacaan saya. Antara ciri yang membuatkan buku ini yang pertama saya baca adalah tidak tebal muka suratnya. Hanya 125 muka surat yang padat.


Bab-bab awal buku ini lebih kepada mengajak para pembaca berfikir ala golongan ulul albab yang kaya dengan zikir. Ada cerita berkenaan cerdik pandai yang akhirnya kembali kepada fitrah setelah banyak penyelidikan sains yang menunjukkan kebenaran sains dalam Al-Quran yang telah Allah khabarkan sekian lama.

Menjauhi otak dari kemudaratan.

Bab yang pada saya penting untuk kita sebagai manusia perlu tahu bagaimana caranya atau pilihan kaedah yang boleh membantu otak kita supaya sihat sejahtera. Antaranya ialah:

1. Pelihara otak dari kerosakkan dan kecederaan. Dinasihatkan untuk sentiasa berhati-hati. Pakai tali pinggang dalam kereta. Memakai topi ketika berbasikal.

2. Jauhi dadah. Huraian yang semua telah maklum.

3. Jauhi alkohol dan arak. Arak melemahkan fungsi otak. Ibu hamil yang minum arak sesungguhnya telah berlaku zalim kepada bayinya kerana sel-se otak anak mati sebelum dilahirkan.

4. Jauhi rokok. Sama sahaja dengan vape.

5. Berhati-hati dengan TV. Ada hiburan keterlaluan dan ada juga program didikan. Menonton TV lebih 2 jam adalah memudaratkan buat kanak-kanak. Kajian terhadap kanak-kanak berumur 5-15 tahun, keasyikkan menonton TV menyebabkan jantung dan paru-paru mereka menjadi lemah, berat badan dan kolestrol dalam darah meningkat dan berisiko sakit jantung apabila dewasa.

Akademi Kanak-kanak Amerika (The American Academy of Pediatric atau AAP) telah mengambil beberapa pendirian iaitu, TIDAK MENGGALAKKAN SAMA SEKALI kanak-kanak berumur 2 tahun ke bawah menonton TV manakalah yang berusia 2 tahun ke atas, mereka hanya dibenarkan menonton TV tidak lebih dari 2 jam sahaja dan hanya disyaratkan untuk program-program berkualiti.

6. Berhati-hati dengan telefon bimbit. Ini pun semua telah maklum. Kekerapan tinggi bersama telefon adalah tidak sihat tetapi kita semua pada hari ini adalah PENAGIH TELEFON TEGAR. Nangis!

7. Berhati-hati dengan makanan ringan dan segera. Perisa, pewarna dan pengawet makanan mampu mengubah tingkahlaku anak sehingga sangat agresif (penemuan dalam majalah Lancet, 2007). Jangan ingat kami suci tidak makan semua ini. Memang sangat sukar menjauhi mereka bertiga ini.

8. Berhati-hati dengan lagu dan hiburan. Saya akui muzik hari ini termasuk nasyid, sangat menyesakkan dada dan kepala juga automatik pening. Muzik zaman sekarang yang tiada nilai. Maka, tidak pelik remaja kita hari ini menjadi tidak senonoh akibat pengaruh muzik yang merosakkan akhlak dan merubah tingkah laku sehingga sanggup membunuh atau membunuh diri. Remaja adalah zaman BERKHAYAL!

Kesemua 8 perkara di atas adalalah antara penyebab rosaknya otak dan melemahkan fikiran dan dalam bab seterusnya, disertakan penawar pula. Antaranya:

1. Beribadah dan berzikir.
2. Mengutamakan makanan halal lagi berkhasiat (minyak zaitun pencegah nyanyuk, buah tin kaya vitamin B kompleks etc).
3. Pengambilan madu lebah berfungsi sebagai antioksidan.
4. Manfaatkan buah kurma yang kaya zat besi.
5. Memakan ikan (omega-3 untuk otak).
6. Banyakkan sayur. Rasulullah SAW suka makan timun (Direkodkan oleh Imam Al-Bukhari).
7. Banyakkan pengambilan buah-buahan. Rasulullah SAW menjamah buah tembikai dan tamar (Direkodkan Imam Abu Daud).
8. Rajin bersenam. InshaAllah berat lagi 2 kg untuk kembali kepada berat zaman remaja. InshaAllah berjaya, nantikan tips untuk kurus bergaya ala kami (tangan di bahu mata ke atas).
9. Rangsang minda. Banyak aktiviti yang boleh meransang minda seperti catur etc. Anda sendiri lebih kreatif!
10. Tidur berkualiti. Remaja perlu 8 jam tidur waktu malam tetapi saya percaya bukan sahaja remaja malah orang tua juga akan tidur purata 4 jam sahaja kerana selebihnya akan bermain telefon. Jangan tipu, saya tahu :P.
11. Bergaul dan bermasyarakat. InshaAllah batasi apa yang patut. 
12. Belajar teknik meningkatkan memori. 

Kesimpulannya, ulul albab adalah golongan yang mengutamakan zikir dan fikir untuk meletuskan potensi minda mereka yang menjadi asbab mereka cemerlang. Justeru, zikir tidak terlaksana tanpa ilmu dan kefahaman.

Buku ini adalah seruan kepada golongan muda hari ini untuk menjejaki ulul albab dan menempah kejayaan sebagaimana golongan terdahulu yang berjaya kerana mereka menggunakan formula Allah SWT. Biidznillah.

No comments: