5.9.12

WW- CAR SEAT

Betulkah kedudukannya? Bila ada anak 2, barulah tahu kepentingannya ;D.

17 comments:

C'Jai said...

hehe..bertambah lagi koleksi barang2 Si Panglima enshem..Abdullah..

anis said...

kalau x silap, untuk seat bahagian depan tu kena terbalikkan ke belakang la kak lin..(Muhammad mengadap muka kak lin)sebab kalau berlaku apa2 insyaAllah anak x terpelanting ke depan..yg seat blkg tu pula kalau dihadapkan ke hadapan pun takde masalah..

Ummu Muhammad said...

c'jai: sume maklong muhammad bagi..makngah n ibu untung sebab sume malong dah merintis hehe..muhammad car seat kt depan tu..confuse betul ke kedudukan mcm tu bahagian depan..adik abdullah baring atas bouncer..tengah cari2 jugak terkenangkan nak balik kg nanti insyaAllah senang sikit hehe

anis: terime kasih byk2 nis..k.lin penat google cari kedudukan yg tepat..akhirnye Allah datangkan anis bagi info..tq! lepas ni kene betulkanlah..memang bahaye pun sbb pernah ayh die brek emergncy n muhammad tengah tido mase tu kat belakang..terkedepan die peluk seat k.lin..T_T rasenye tak reti gunelah ni ibu die T_T

IntaNBerliaN said...

sy jugak yg xda lg car seat ni.. tu yg xtau sgt cara guna tu..

UmmiAbi said...

Ummu: Ummi memang hari2 guna carseat untuk hantar wafa ke rumah baby sitter...Dulu ummi letak kat depan..tapi ummi terbaca instruction & caution pada carseat tu supaya baby letak di bahagian yg tiada airbag...kerana jika nt berlaku kemalangan(nauzubillah),kemungkinan besar airbag akan keluar & menolak carseat baby seterusnya memberi risiko pada baby. Ummi pkai car seat Sweet cherry(SCR6). Kat car seat tu sendiri ada tulis caution to remind us... Itu pendapat ummila...
Utk lebih lanjut, ummu boleh baca info kat sini..
http://www.mto.gov.on.ca/english/safety/carseat/choose.shtml

btw..cara kedudukan carseat tu kalau baby bawah 12thn better menghadap kerusi & baringkan sket. Tapi lau baby 12thn ke ats or toddler boleh menghadap depan..:)

Marlina Mohtar said...

comelnya dua 'baby' tu hehe

* doakan kami juga akan melaluinya satu hari nnt ye hehe

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

anak akak dulu pakai kejap jer..lepas tue dia tak nak pakai dah.

Ummu Muhammad said...

intan: mcm kite kene gune sbb muhammad takde tempat nak baring tegak hehe

ummiabi: teriema kasih byk2 atas info yg sgt2 bergune..da pegi da page tu.. ;) lepas ni kene tabunglah nk cari car seat yg selamat ;)

kak ina: memang baby 2 orang..mencabarlah k.ina sbb abang die jeles lagi hehe..die jadi terlebih manje sudah kehke

kakBSB: tulah kak BSB muhammad ni tido je atas car seat..selebihnye die buat ala2 jungle traking dalam kete hehe

Huda said...

huda x biasa pakai carseat..x sure bgmana..

Ummu Ahmad Salahuddin Al-Ayyubi said...

Ummu Muhammad, Muhammad blh dok lama x dlm car seat tu? Sy pun tgh plan nak guna car seat. Tp takut Ahmad x nak pula sbb dh biasa di riba. Sakit pinggang skg ni. Huhu.

FADLUL & FIFAH said...

a'a..salah..time beli tu takde manual ek?kadang2 dia tampal je cara guna kat kusi tu..

muhammad ok ke duduk atas tu?tasneem sbb tak biasakan dari kecik, asyik nak keluar je

Ummu Muhammad said...

huda: mcm mane huda handle lukman n husna utk jalan jauh? kite masih pusing hehe

ummu ahmad: memang takde maknenye die nk duduk dgn taat..mesti cari ibu die tapi skrg cari ayah (bole trime kenyataan dah hehe)..die tido atas ribe kite dulu kalau adik tido da than dah tido2 ayam letak dalam car seat tu takpun mase die nyusu nk tido dah letak dalam tu dah.selalu die nk bagun dari situ, ayah die dah bunyi..terpkse dalam redho jelah duk situ

fifah: ni kusi maklong die..tu yg tak tau gune..muhammad tido dalam tu je selalu n takde makne die nk duk dgn taat dan setie selain dari tido hee

wan nurul hezrina said...

bila alik kampung mslahnya adalah peralatan si kecil..dr baju,botol,stroller,carsit.hiuhuhu

Ummu Muhammad said...

nurul: setujulah nurul..barang2 mereke saje sudah memenui seisi kerete hehe

syiela said...

ramai dah menjawab... setuju dengan mereka

penuh kereta dgn brg dorang aje :)

puan nina said...

hihik..betul2..anak dah 2 baru ajar si abang masuk car seat ;p

Ummu Muhammad said...

k.syiela: ;)

nina: kan nina baru tau tiada lagi tempat untukmu berbaring tegak wahai abang sulung hehe