1.11.14

MERENDAHKAN EGO

Saya lupa saya dengar kisah seorang alim pergi berguru dengan orang alim melalui bulatan gembira -usrah- atau melalui zauji tetapi ianya masih meresap di hati sehingga kini.

Diceritakan ada seorang alim yang begitu hebat ilmunya datang untuk berguru bagi menambah ilmunya. Dia telah ditunjukkan kepada seorang guru hebat yang berada di suatu tempat terpencil.

Apabila sampai, tok guru tersebut menyuruhnya untuk mencuci tandas. Lantas orang alim ini menyatakan yang dia mahu menimba ilmu dan bukannya tukang bersih. Tok guru tersebut telah mengetahuinya tetapi tetap mahu disuruhnya orang alim ini mencuci lantai.

Sebenarnya dalam suruhan mencuci lantai tandas itu terkandung hikmah 'merendahkan ego' oleh tuan guru hebat tadi. Signifikan juga dengan kita hari ini, untuk mendapatkan ilmu, rendahkanlah martabat walau siapapun kita. Tuan guru hebat itu mengajar anak muridnya yang baru pendidikan akhlak.

Setelah menaip beberapa kata kunci berkenaan kisah ini, saya bertemu dengan satu link yang lebih kurang sama jalan ceritanya. InshaAllah inilah kisah yang saya dengar beberapa tahun sudah.

*********************************************************
Kisah Imam Al-Ghazali Berguru Kepada Tukang Sol Sepatu

Suatu malam disaat orang sedang terlelap, Syekh Abdul Wahab Rokan yang saat itu masih muda dan sedang berguru kepada Syekh Sulaiman Zuhdi di Jabbal Qubis Makkah sedang membersihkan kamar mandi Gurunya menggunakan kedua tangannya tanpa merasa jijik dan melakukan dengan penuh ikhlas.

Di saat Beliau melakukan tersebut, tiba-tiba Guru Syekh Sulaiman Zuhdi lewat dan berkata, “Kelak tanganmu akan di cium raja-raja dunia”. Ucapan Gurunya itu dikemudian hari terbukti dengan banyak raja yang menjadi murid Beliau dan mencium tangan Beliau salah satunya adalah Sultan Musa al-Muazzamsyah, Raja di Kerajaan Langkat, Sumatera Utara.

Kisah berguru dalam ilmu hakikat mempunyai keunikan tersendiri, seperti kisah Sunan Kalijaga yang menjaga tongkat Gurunya dalam waktu lama, dengan itu Beliau lulus menjadi seorang murid. Berikut kisah Ulama Besar Imam Al-Ghazali memperoleh pencerahan bathin bertemu dengan pembimbing rohaninya, kisah ini saya di kutip dari Buku Tuntunan Mencapai Hidayah Ilahi hal. 177, 178. Karya Imam Al Ghazali dari web dokumenpemudatnqn.net.

Imam Ghazali seorang Ulama besar dalam sejarah Islam, hujjatul islam yang banyak hafal hadist Nabi SAW. Beliau dikenal pula sebagai ahli dalam filsafat dan tasawuf yang banyak mengarang kitab-kitab.

Suatu ketika Imam Al Ghazali menjadi imam disebuah masjid . Tetapi saudaranya yang bernama Ahmad tidak mau berjamaah bersama Imam Al Ghazali lalu berkata kepadanya ibunya :

“Wahai ibu, perintahkan saudaraku Ahmad agar shalat mengikutiku, supaya orang-orang tidak menuduhku selalu bersikap jelek terhadapnya“.

Ibu Al Ghazali lalu memerintahkan puteranya Ahmad agar shalat makmum kepada saudaranya Al Ghazali. Ahmad pun melaksanakan perintah sang ibu, shalat bermakmum kepada Al Ghazali.Namun ditengah-tengah shalat, Ahmad melihat darah membasah perut Imam. Tentu saja Ahmad memisahkan diri.

Seusai shalat Imam Al Ghazali bertanya kepada Ahmad, saudaranya itu : “Mengapa engkau memisahkan diri (muffaragah) dalam shalat yang saya imami ? “. Saudaranya menjawab : “Aku memisahkan diri, karena aku melihat perutmu berlumuran darah “.

Mendengar jawaban saudaranya itu, Imam Ali Ghazali mengakui, hal itu mungkin karena dia ketika shalat hatinya sedang mengangan-angan masalah fiqih yang berhubungan haid seorang wanita yang mutahayyirah.

Al Ghazali lalu bertanya kepada saudara : “Dari manakah engkau belajar ilmu pengetahuan seperti itu ?” Saudaranya menjawab, “Aku belajar Ilmu kepada Syekh Al Utaqy AL-Khurazy yaitu seorang tukang jahit sandal-sandal bekas (tukang sol sepatu) . ” Al Ghazali lalu pergi kepadanya.

Setelah berjumpa, Ia berkata kepada Syekh Al khurazy : “Saya ingin belajar kepada Tuan “. Syekh itu berkata : Mungkin saja engkau tidak kuat menuruti perintah-perintahku “.

Al Ghazali menjawab : “Insya Allah, saya kuat “.

Syekh Al Khurazy berkata : “Bersihkanlah lantai ini “.

Al Ghazali kemudian hendak dengan sapu. Tetapi Syekh itu berkata : “Sapulah (bersihkanlah) dengan tanganmu“. Al Ghazali menyapunya lantai dengan tangannya, kemudian dia melihat kotoran yang banyak dan bermaksud menghindari kotoran itu.

Namun Syekh berkata : “Bersihkan pula kotoran itu dengan tanganmu“.

Al Ghazali lalu bersiap membesihkan dengan menyisingkan pakaiannya. Melihat keadaan yang demikian itu Syekh berkata : “Nah bersìhkan kotoran itu dengan pakaian seperti itu” .

Al Ghazali menuruti perintah Syekh Al Khurazy dengan ridha dan tulus.

Namun ketika Al Ghazali hendak akan mulai melaksanakan perintah Syekh tersebut, Syekh langsung mencegahnya dan memerintahkan agar pulang.

Al Ghazali pulang dan setibanya di rumah beliau merasakan mendapat ilmu pengetahuan luar biasa. Dan Allah telah memberikan Ilmu Laduni atau ilmu Kasyaf yang diperoleh dari tasawuf atau kebersihan qalbu kepadanya. [sumber]

********************************************************

Saya juga teringat kata-kata PTT -Puan Tabib Terpercaya- suatu ketika dahulu, seorang doktor sepertinya adalah profession yang sangat dipandang tinggi oleh masyarakat. Maklum sahaja, di negara kita pelajar jurusan kedoktoran adalah khas untuk golongan cerdik pandai sejak di bangku sekolah dengan kata lainnya, mereka mempunyai pemikiran kelas A.

Menurutnya, golongan sepertinya perlu merendahkan ego untuk mendapatkan ilmu tibbun nabawi (perubatan gaya Nabi). Malah PTT tidak berminat untuk menyambung ilmu kedoktorannya kerana beliau lebih fokus kepada kajian khasiat yang dinafikan dunia berkaitan makanan-makanan sunnah oleh perubatan hari ini. InshaAllah kajian menyeluruh dalam usaha mengajak ummat untuk meyakini perubatan tibbun nabawi.

Saya juga pernah bertemu seorang lelaki yang kadangkala sengaja tidak merapikan (baca: iron) pakaiannya. Menurutnya, kadangkala kita perlu keadaan sebegini untuk merendahkan ego kita dan merasai orang-orang yang tidak sebertuahnya.

Banyak juga contoh-contoh orang-orang yang menjaga waraknya supaya hati-hati yang bersifat tertarik dan menarik untuk sentiasa berada di landasan jalan menuju Allah dan Ar-Rasul. Perjalanan untuk menarik seberapa ramai mungkin untuk berada dalam landasan yang betul untuk bertemu kecintaan kita, Allah dan Ar-Rasul ;).

Allah hadirkan siapa sahaja untuk sentuh dan tarbiyyah hati ini. Sungguh, kita memang tiada apa untuk dibanggakan. Nangis.

No comments: