1.11.15

KISAH ORANG MENANG (2) l USAHAWAN

Takdir kemiskinan bukan lesen untuk meminta-minta tetapi anugerah Allah untuk otak bergeliga mencari jalan keluar segala permasalahan. Banyak kisah semasa kecil Saiful Nang yang masih lekat di kepala saya. Betapa orang ini pandai mencari wang!

Dilahirkan dalam keluarga yang susah, beliau sentiasa mencari jalan untuk mencari wang. Maka, bermulalah episod demi episod zaman kanak-kanaknya. Pertama sekali, ketika dia memancing ikan sepat dan jual di pasar. Memancing di kolam tempat sisa kelapa sawit yang sihat. Setelah diketahui oleh orang lain, maka tangkapan ikannya terus merosot. Dikurniakan akal yang cerdik, dengan hasil tangkapan yang sangat merosot, beliau menjadikan hasil sedikit itu menjadi ikan sepat pekasam yang jauh lebih mahal apabila dijual. Bijak!


Pengidap Disleksia ini memang sebati dengan 'bodoh' semasa sekolah rendahnya kerana masih belum boleh membaca di awal usia ketika kanak-kanak lain telah pandai membaca. Asbab 'bodoh' itu juga menjadikan dia seorang yang rajin berusaha sehingga ketika sekolah menengah, pelajar-pelajar cemerlang sekolah rendahnya dicantas satu-persatu.

Salah satu kekejaman sistem pendidikan untuk golongan senasib dengannya adalah mengasingkan murid ini dalam kelas khas yang terpisah dengan murid yang lebih laju pencapaiannya pada hari ini. Menurut beliau, masalah pembelajaran seperti Disleksia ini tidak perlu diasingkan dari komuniti sebenar dan biarkan sahaja mereka bergaul dan bercampur dengan rakan-rakan sebaya dalam kelas yang sama.

Balik kepada ceritanya di zaman kanak-kanak yang suka mencari wang. Watak kecilnya tidak ubah seperti watak Mail dalam cerita Upin dan Ipin jika saya tidak silap. Beliau telah mengumpulkan beberapa haiwan dalam sangkar dan diletakkan di suatu kawasan khas yang boleh diumpamakan seperti mini zoo. Jika kawan-kawannya ingin masuk ke mini zoo buatannya, mereka perlu membayar wang masuk. Sama juga projeknya menggali terowong bawah tanah. Sesiapa yang mahu masuk juga dikenakan bayaran.

Sengeh sahaja saya baca. Ada sahaja akalnya. Yang penting pada beliau bukan meminta-minta.

Sifat usahawannya sehingga dewasa. Ada sahaja surat dari individu-individu yang memohon sumbangan dan tidak pernah satu pun yang menarik minatnya kecuali satu surat siswa yang menawarkan beliau sebagai pelabur. Jadi, beliau melabur sebanyak 1k.

Anda tahu apakah yang dilakukan anak-anak muda ini dengan modal 1k? Mereka mentadbir dengan cukup baik. Seorang ke Cameron Highland untuk menguruskan urusan jual beli bunga dan dibawah turun ke bawah. Sedang yang lain, mengumpul bahan-bahan buangan untuk diniagakan sebagai BUNGA KONVO! Dengan modal yang sedemikian, mereka berjaya menjual bunga-bunga berbelas-belas k! Inilah yang dimahukan beliau dalam setiap anak muda. Didikan mencari solusi dan bukannya hanya mengharap. Setelah tolak segala kos dan siswa-siswi ini memulangkan modal disamping keuntungannya sebagai pelabur.

Selain itu, salah satu bab adalah berkenaan BOS. Perspetif kepada bos. Jika anda seorang yang bermasalah dengan bos-bos anda, selepas membaca Kisah Orang Menang, perspektif anda mungkin boleh berubah 180 hingga 270 darjah. Begitu juga saya. Kita tidak akan merasa seperti apa yang mereka rasa sehinggalah kita berada pada kedudukan mereka. Terutamanya bos swasta yang mempunyai empayar perniagaan yang besar.

Saya sangkakan tulisan kali ini boleh diselitkan berkenaan didikan anak (tarbiatul aulad) tetapi apakan daya, kemampuan saya terbatas setakat ini. InshaAllah sambung tips didikan anak ala beliau dan Rumah Pengasih Warga Prihatin (RPWR) yang antaranya melalui ROLL CALL.

InshaAllah wa biidznillah.

No comments: