12.2.15

SENI HATI

Cikgu Bahasa Inggeris lempang anak saya.

Antara tuduhan melulu ibu bapa penjaga kepada sahabat seusia saya. Adakah ibu bapa penjaga tahu kesan akibat serangan dan tuduhan kepada seorang guru akibat terlalu mempercayai secara keterlaluan anak-anak mereka? Apakah kesan lanjut tindakan yang nampak ringkas ibu bapa ini terhadap masa depan anak itu sendiri?

Guru adalah manusia biasa. Tindakan ibu bapa yang terlalu mempercayai anak-anak mereka dengan tuduhan belum tentu tepat, pastinya memberi kesan terhadap hati seorang guru. Walaupun cuba untuk adil dan saksama, peristiwa ini pastinya memberi sedikit goresan di hati guru dan kesannya adalah kepada anak itu sendiri. Sedikit sebanyak, keikhlasan guru akan terganggu.

Guru-guru juga punya etika kerja. Kami tidak suka dan tiada masa untuk melayan perkara yang terlalu remeh kerana kami terlalu banyak kerja yang perlu disegerakan dan diselesaikan. Perangai anak-anak mereka yang hampir setengah hari di sekolah, berada kemas di hati kami dan kami tidak suka mengadu domba kerana pada kami, anak-anak masih seorang 'budak'.

Profesional.

Tertarik dikongsikan tentang anak TTM kami yang sedang demam tetapi masih juga mahu ke sekolah kerana menurutnya, dia tidak mahu ketinggalkan membuat 'topeng'. Pada pengetahuan saya, pada hari tersebut, tiada guru yang mahu membuat topeng tetapi 'tabung'. Saya suka kongsikan penjelasan mama shaikh kecil ini yang sangat profesional, 'biasalah budak, lain yang cikgu cakap, lain yang dia dengar'.

Kerana hanya guru yang akan faham profesion keguruan.

Antara kerja yang paling penat adalah kerja yang melibatkan pengurusan manusia. Guru adalah seorang manusia yang sentiasa bermain dengan emosi. Tekanan dari pelbagai lapis kerja. Apabila kami menerima aduan hanya kerana anak-anak mengadu, guru mengatanya, memukulnya dan sewaktu dengannya, kami yang sedayanya cuba menyantuni anak-anak mereka ini secara automatik tidak akan menyentuh dan fitrah manusia biasa, kami tidak akan mempedulikan anak ini kerana apa-apa berlaku kepada anaknya, guru juga yang akan dipersalahkan oleh ibunya. Cuma, di sekolah kerajaan, bukan mudah untuk mengeluarkan pelajar. 

Maka, semakin meningkat usia, saya memahami 'seni hati' yang sentiasa dizikirkan zauji. Kesan sesuatu tindakan terhadap tahap kebersihan hati. Perbuatan 'complain' ibu bapa terhadap guru yang belum tentu betul, sangat mengganggu keikhlasan guru kepada muridnya. Kami hanya kasihankan anak-anak ini kerana hati kita secara automatik akan terganggu dan pastinya, si anak hanya membuang masanya kerana hilang satu perkara berkah dari gurunya iaitu REDHA SEORANG GURU.

InshaAllah di TTM, kami tegas dalam urusan kelurusan hati. Kemasukkan guru, murid bahkan ibu bapa akan ditapis dengan ujian minggu orentasi untuk melihat kesediaan ibu bapa melepaskan anak-anak mereka dengan redha untuk disantuni guru-guru mereka. Kami sangat memandang berat saling redha antara ibu bapa penjaga dan guru-guru kerana REDHA ini menjadi asbab anak-anak ini diredhai Allah.

Saya teringin untuk ke satu tempat institusi pendidikan yang jika tidak silap saya, sekolah Al-Quran peringkat sekolah ataupun peringkat universiti di Indonesia seperti yang diceritakan sifu saya yang anak-anaknya penghafal Al-Quran, semasa beliau menziarahi institusi tersebut, tempat tersebut baru sahaja membuang 2 anak Malaysia hanya kerana 'kesalahan besarnya' ialah menunaikan solat Subuh berjemaah dalam rakaat kedua!

Bukan tidak solat berjemaah, hanya kerana kesalahan solat berjemaah subuh di rakaat kedua. Allah! Saya terus terbayang sekiranya anak-anak saya ke sana. Menurut sifu saya ini, dahulu anak-anak Malaysia ramai tetapi penapisan demi penapisan demi kualiti sebuah institusi yang dibina kerana Allah ini, pelajar Malaysia di sana hanya tinggal 4 orang! MashaAllah ini benar-benar institusi untuk membina lebih ramai Sultan Muhammad Al-Fateh!

Kualiti!

Begitulah seni hati. Seni yang terlalu sukar untuk diterangkan kepada semua orang. Tindakan mengeluarkan bukan bererti bagus, tidak suka, ianya hanya demi sekeping kesucian hati. Demi menjaga ikhlas. Demi masa depan anak-anak di masa mendatang. Bila ada si anak, hati guru sentiasa terdetik dan teringat akan aduan si ibu bapa penjaga. Lebih baik tiada supaya hati lebih terpelihara.

Hati bersih lagi suci, inshaAllah baik seluruh jasadnya kerana hanya Allah sebagai panduan menuju syurga yang hakiki. Maka, carilah solusi agar ianya sentiasa berseni.

No comments: