30.5.14

WANGIAN SUNNAH

Kisah sejak mak, abah dan 2 orang adik lelaki balik umrah. Pak mertua Abu Muhammad menghadiahi wangian 2 botol panjang kurus dibeli dari Mekah. Rezeki minyak wangi sahaja pada bulan tersebut seperti tahu-tahu sahaja botol minyak wanginya yang kecil-kecil yang seusia lama perkahwinan kami semua telah kering, ada yang jatuh pecah, ditambah kini dikongsi bersama kedua shaikh kabirnya :D.

Sebelum itu, saya sendiri juga baru membeli 2 botol minyak wangi yang namanya Wangian Sunnah daripada Puan Diya. Ada 5 bauan yang menurutnya wangi-wangi semua. Asbab belum ada kecanggihan teknologi boleh bau melalui telefon dari kejauhan, jadi saya memintanya untuk pilih bagi pihak saya. Satu sesuai untuk lelaki dan satu untuk wanita.

Ini rupa minyak wangi wangian sunnah.

Sebotol harganya RM15.90

Dibandingkan dengan pak mertua hadiah dengan wangian sunnah hadiah dari puan isteri, mashaAllah wangian sunnah ini lebih tahan lama. Semerbak wangi serumah apabila 3 beranak bersedia untuk ke surau. Zauji sangat sukakan baunya dan sebotol yang untuk wanita juga milik mereka :D.

Saya memang tiada minyak wangi sejak azali. Suka bau tetapi apabila pakai mudah pening. Sebenarnya lebih kepada berhati-hati. Beberapa kali diingatkan zauji kerana ramai wanita yang berjalan meninggalkan bau sekaki koridor yang boleh menarik perhatian. Menurutnya, wanita Allah jadikan memang bersifat suka untuk melawa. Suka pakai yang terang benderang, wangi semerbak, menghias rupa dengan gincu merah menyala, atas mata ala-ala pelangi. Itu sifat manusia yang bernama wanita.

Maka, beruntunglah mana-mana perempuan yang mampu sekat fitrah untuk menarik perhatian ini dan kita juga sering diingatkan dengan hadis popular berkaitan wangian buat wanita.

(Dan telah) mengeluarkan oleh Ahmad dan Thabrani dan Baihaqi dan Hakim: Di mana-mana perempuan yang memakai bauan-bauan kemudian keluar ia, maka lalu ia atas suatu kaum supaya mendapat mereka itu akan baunya, maka perempuan itu seperti buat zina dan tiap-tiap mata memandang itu zina. [Kitab Muhimmah & Al-Mawa'izd Al-Badi'ah karangan Syeikh Abdullah Ibnu Abrur Rahim Fathani dan Syeikh Abdul Rauf Fanshuri Acheh, mukasurat 29]

Beli untuk raikan diri sendiri di rumah supaya suami senang dengan kita, datangkan pahala pula. Mandi pun tidak mengapa. Antara tahan dengan tidak sahajalah :D.

Sekiranya berminat bolehlah SMS/Whatsup/Telegram dengan Puan Diya melalui 016-4200082 atau 012-6192144. Murah dan berbaloi. Hadiahkan suami-suami kalian sempena Ramadhan. Semangat untuk terawih penuh keyakinan lagi anggun dihadapan Allah inshaAllah ;).

No comments: