16.5.14

U-TURN HARI GURU 1

16 Mei 2014.

Saban tahun kami diraikan. Asbab sekarang musim U-TURN, bukan sahaja kisah u-turn MH370, politik u-turn, malah kami pun mahukan sesuatu yang U-TURN! U-TURN untuk meraikan insan-insan yang lebih prioriti untuk diraikan.

U-TURN 1
Meraikan IBU GURU dan AYAH GURU Muhammad dan Abdullah selaku pengasuh dan pendidik yang baik buat anak-anak saham jariah berpanjangan kami. Kami bersyukur kerana Allah kurniakan pengasuh-pengasuh yang baik dan boleh mengikut rentak disiplin hidup kami. MashaAllah ini antara nikmat terbesar Allah buat kami, ibu ayah yang bekerja.

Kami meninggalkan anak-anak dengan hati yang tenang lagi lapang. Makanan dan apa yang ditonton anak-anak, Allah bantu dengan mudahnya. Waktu solat, Muhammad dibawa berjemaah oleh ayah gurunya. Sepanjang masa mereka dirumah pengasuh, ibu guru Muhammad dan Abdullah pasangkan DVD 30 juzuk dan VCD huruf hijaiyyah yang kami bekalkan.

Usah terlalu berkira dengan pengasuh anak-anak kita. Upah bulanan adalah nilaian kecil dengan usaha mereka mencuci najis anak-anak kita. Sukakanlah hati pengasuh anak-anak kita bukan sahaja dengan nilaian wang, tetapi bawalah sekampit beras, sepapan telur, sekilo bawang, kentang, sebagai 'bahasa' setiap bulan.

Dikesempatan ini juga, kami mengucapkan terima kasih kepada pengasuh-pengasuh yang sangat baik buat anak-anak kami bermula di era Muhammad bayi dimulakan dengan Ibu Hawa dan Papa Azmi, Ummi Su dan Walid Selamat. Taska Deenur, Mummy Hanis dan keluarganya. Nenek dan atok. Terbaru, Ibu Ina dan Ayah Musa. Hanya Allah yang mampu membalas semuanya.

Kanan adalah hadiah hari guru daripada Muhammad dan Abdullah kepada ibu guru dan ayah guru. Kiri pula adalah hadiah buat guru matematik saya zaman sekolah rendah yang mana kini, kami adalah rakan sejawat ;).

Ucapan buat mereka. Siapa pula empunya 2 kad yang berbaki itu? :)

Selamat beramal dengan Al-Kahfi sempena hari Jumaat. Kembali kepada sunnah soheh Ar-Rasul. Semoga kita dan generasi kita selamat dan terpelihara dari fitnah dajjal.

No comments: