18.9.13

WW- BABI DALAM TEPUNG

Fuh! Lepas tengok video di bawah, betapa berbabinya tubuh kita sejak sekian lama. Memang ada kaitan makanan dan akhlak manusia.

video
Kredit kepada Ustazah Affiah Imran kesayangan dalam kumpulan whatsup jelitawan organik :D. Jom sama-sama segera bertukar kepada tepung yang tiada vitamin B yang meragukan seperti:

Yang ini kami pernah cuba. Bubut/kutu senang masuk mungkin asbab tiada pengawet/peluntur. Jadi, masuklah dalam peti sejuk langkah selamat. [sumber]

Yang ini ada di Bayt Al-Iman. Tiada vitamin B. Menurut sahabat-sahabat jelitawan organik, tepung ini buat kek pun inshaAllah menjadi!

15 comments:

NoEn said...

dh lama bertukar ke tepung faiza...xle mahal mana..mahal sikit je..kalau tepung biasa seringgit lebih kan, tepung faiza 2ringgit lebih...tapi kesian kan bg org2 yg xmampu T_T

juelee said...

kesian kita pengguna selalu tertipu.. huhuhu bila tengok video tu rasa marah pun ada...

Ummu Muhammad said...

noen: ikut PTT kite malaysie mmg ade potensi besr nk kluarkn produk organik tapi tak phm juhak kementerian berkait asyik dok kaji tapi tkde tindakan..kesian mmh kt rakyat..T__T

link ni ade PTT sentuh sedikit sebnyk http://attuffahumairah.blogspot.com/2013/07/perubatan-islam-7-l-mekanisma-badan.html

jule: kan? akk rase mcm nk samak perut! T__T

ceywie ku said...

rasa takut pulak nak makan kuih2 yang jual kar gerai. kalo dah was-was tu dah tak blh makan la yer.

Ummu Muhammad said...

ceywieku: mmg lame dah tak makan kueh..ade jugak terseliuh mkan berasaskn tepun..kami sdg jihad tak makan kueh kek roti biskut malah kepok leko yh sedap ituu tak taulah kalau blik kg ayah bebudak ni boleh tengok je ke kepok T__T plus menurut puan Osem kami yg jelite organik itu, MSG banyk dalam kepok huahuaaa..sume takbole makan..makan buah2anlah kite..tpi alhamdulillah berat turun cantik istiqomah..hikmahnye badan ringan..senang bangun beribadah inshaAllah :)

Kakzakie said...

Hanya yg sedar dan tahu aje lama dah hijrah. Tapi yg sedih pihak yg 'duduk di atas' tak mahu bertindak ke? Kesian rakyat M'sia... ajak berubah tak nak inilah dapatnya...

UmmiAbi said...

Huhu...tepung slalu wat cekodok je..he.. Lme x buat cekodok..so lame x bli tepung..kekeke. Nt nk crila tepung faiza. Hmm...dh byk kebocoran ingredients ni tp xde tindakan kan..huhu. Kita sendrila kne amik tindakan dgn tidak membeli produk yg was2 ni. Darah daging anak2 perlu dijaga...(Sedih ngan pihak berwajib)

UmmiAbi said...

Oh ya um... Nk tnyela..Alagappa's ni bukan india nyer produk kn..huhu..Sbb nama brand pn ummi ni cerewet sket. Sbb tu lau dari kecik contoh:maktok guna minyak saji, sampai keturunan ummi pn guna minyak saji. Jnis x berani tukar,,hihi(Ape daa..). Kicap pun dr kcik pkai kipas udg, try tukar yg lain tp xsdap. Nk try faiza plk pasni..hehee

Ummu Muhammad said...

Kakzakie: skrg sume org nk marh ke krajaan..isu sume naek satu,isu makann tk berkhasiat buat rakyat satu..kesianlah rakyat.. Cume rkyat kene cerdik skarg ni..buke hati buke mate sekurg kurgnye utk family sndiri..makin byk family yg berkesedrn make iA akn lahir kelompok masyarakt yg bebas kimia.. ;) tpi payah ;(

Ummi wafas: kt group wassup yg dulu name provax sudah tukr jelitawan organik hahaaa jelite itu dr dalam hahaaa mereke lbh suggest atta sbb ramuan die gandum semate dan iA bebas GMO, ing faezah wallahualam..kene cek..akk tk penh jumpe gndum faezah sekitr sini

Mmg allagapas dr india dn dipercyai mknn mereke bebas GMO..mksudnye pokok gndum ti takde generik modified ape ni..lepas tu remph ratus die lbh dipercayai

Tu yg kene cek semule Gmo tu. bole google ni ade silit intro

Genetically modified foods (GM foods, or biotech foods) are foods produced from genetically modified organisms (GMOs), specifically, genetically modified crops. GMOs have had specific changes introduced into their DNA by genetic engineering techniques. These techniques are much more precise[1] than mutagenesis (mutation breeding) where an organism is exposed to radiation or chemicals to create a non-specific but stable change. Other techniques by which humans modify food organisms include selective breeding and somaclonal variation.

Ummu Muhammad said...

P/s: kwn2 organik byk gune atta..remph pun..akk ikut suamilh die belikn..die prefer adabi..remph kalau dr timur tengah iA elok izreen mcm kt arab punye rmph

Ummi Iman said...

Baru tgk video tu dalam FB. Bab makanan ni mmg byk yg kita tak tahu walaupun ada tanda halal :( dah tahu.. kenalah tukar. Tq atas contoh tepung tu... tak pernah pula nampak tepung faiza ;) Kesiankan...

Ummu Muhammad said...

UI: kite rakyat mahrean mmg kesian..kite yg kene ushe kaji n dapatkn sumber yg soheh..tgk semalam kat rumah mak tv kate jakim kate mcD halal..masalh kite ni tak sensitif isu kemanusiaan n hukum pun yusuf qardawi kluar fatwa haram..sye bersimpatilah dengan jakim sbb nak jawab depan Allah nnti atas kemashlahatan makann sekarg..wallhualam

NoEn said...

tepung faiza mmg susah sangat nak dapat...kat pasaraya biasa/kedai runcit mmg xde...huhu kesian...
kat sini kalau nk beli kene g giant baru dapat..itu pun atas rezeki...stock limited sangat..itu kalau beli, beli terus 2-3 pack...sedih..sedih

UmmiAbi said...

Syukran jazilan UM..atas info yg diberikan..:)

Ummu Muhammad said...

maaf tuan puan yang dirahmati Allah..pembetulan dan pemberitahuan. menurut puan tabib, kedua atta mahupun faezah masing2 GMO tetapi ianya lebih baik dari tepung yang berbabi..wallhua'alam. bole uji kaji sendiri