9.12.14

BERKAT DHUHA

Bangun pagi, satu mesej Whatup daripada seseorang. Barangkali rindukan tulisan di blog iman ini. Alhamdulillah wa tabarakallah, kami sihat dan sedang bertungkus lumus untuk TTM yang mana hari terbuka tadika dijadualkan pada Sabtu, 20 Disember 2014 ini.

Mari lepaskan rindu kerana Allah ;).

Beberapa minggu lepas, zauji ada memuat turun nasyid UNIC jika saya tidak silap berkenaan doa dhuha dan apa yang meruntun jiwa ialah lirik doa solat dhuha itu sendiri sehinggakan secara peribadi saya merasakan yang setiap daripada kita PERLU membudayakan solat dhuha kerana, kita banyak tidak betul daripada betul. [zauji]

Jangan kita fikirkan, apa yang kita buat, dalam dunia harian, pekerjaan dan apa sahaja, semuanya betul. Kadangkala tanpa kita sedar yang kita telah mengambil hak orang lain. Tidak memberikan apa yang sepatutnya dan sebagainya. 

Ya Allah
Jika rezeki masih di langit, turunkanlah
Jika di bumi, keluarkanlah
Jika sukar, mudahkanlah
JIKA HARAM, SUCIKANLAH
Jika jauh, dekatkanlah.

Sebahagian dari doa solat dhuha dendangan kumpulan UNIC yang terkesan di hati saya lebih-lebih lagi ayat, JIKA HARAM, SUCIKANLAH. InshaAllah melalui solat sunat dhuha, kita memohon kepada Allah untuk disucikan rezeki-rezeki yang haram yang mungkin tanpa kita sedari.

Salah satu hikmah Allah membersihkan rezeki ;).

Maka, jika Allah turunkan hikmat melalui kehilangan harta atau apa sahaja yang merugikan, inshaAllah mungkin itu adalah daripada asbab permohonan dan doa kita melalui solat sunat dhuha.

Maka, bersangka baiklah terhadap Allah dalam apa juga situasi.

No comments: